Dvergpalme

Den amerikanske dvergpalmen (serenoa repens, sabal serrulata, saw palmetto) blir 2-3 m høy og vokser vilt i det sydlige USA og på de Vestindiske øyer. De siste årene har norske apotek hatt en heftig markedsføring av dvergpalme mot prostata problemer.

I folkemedisinen er det beskrevet at dvergpalme kan benyttes blant annet for å øke bryststørrelse, spermieproduksjon og seksuell kraft. I tillegg til et styrkende og et vanndrivende middel ved urinveislidelser og spesielt ved vannlatingsbesvær pga forstørret prostata kjertel.

Dvergpalmens frukt er et bær som er fra mørk purpur til nesten svart på farge når det er modent, og kosttilskuddet utvinnes av modne, tørkede bær. Bærene inneholder fettsyrer og andre fettstoffer som er biologisk aktive.

Sannsynligvis kan disse stoffene påvirke omdannelsen av testosteron i prostatakjertelen, en prosess som har en viktig rolle i utviklingen av forstørret prostata.

Ettersom de aktive forbindelsene i bærene er fettløselige, vil nok te eller vandige ekstrakter laget på bærene ha liten effekt. Derfor bør dvergpalme-produkter inneholde tørkede bær eller fettholdige ekstrakter.

Det er utført flere studier på menn med forstørret prostata der man har sammenlignet effekten av dvergpalme med placebo (narrepiller) eller vanlige medisiner mot forstørret prostata.
Disse har vist at dvergpalme kan ha gunstige effekter. Blant annet ser det ut som om dvergpalme kan virke positivt inn på behovet for å urinere om natten, urineringshastighet og prostatastørrelse.

Det ser ut til at dvergpalme til en viss grad kan hindre omdanning av testosteron til dihydrotestosteron (DHT) som er det hormonet som stimulerer vekst av prostata. Det er også ut til at dvergpalme har en hemmende effekt på binding av dihydrotestosteron til målcellene i prostata.

Dvergpalme

I følge en studie kan virkningen av dvergpalme sammenlignes med finasterid, men med mindre bivirkninger og det er mye billigere å bruke. Men det er også gjort studier hvor det ikke ble funnet noen forskjell hos de som fikk placebo og de som fikk dvergpalme.

Steroidbrukere har i mange år brukt dvergpalme for å forebygge forstørret prostata. Spesielt ved bruk av anabole steroider som omdannes til eller er derivater av DHT.

Selv om det finnes få gode studier på dvergpalme, så finnes det, som nevnt, noen få studier som konkluderer med at dvergpalme virker. Ved bruk av slike anabole steroider er det neppe skadelig å bruke dvergpalme som et forebyggende tiltak.

Hvis du har symptomer på forstørret prostata bør du oppsøke lege før du eventuelt begynner å behandle deg selv. Forstørret prostata kan i enkelte tilfeller være ondartet, selv om det i de fleste tilfeller dreier seg om en godartet forstørrelse av prostatakjertelen.

Da snakker vi om mennesker som ikke bruker anabole steroider. Symptomer på forstørret prostata kan være hyppig vannlatning, ofte om natten. Urin strålen og trykket blir dårligere. Man kan også få “etterdrypp” i buksa etter man har tisset.

Vanlig dose er 160mg to ganger daglig. Dvergpalme ser ut til å være et trygt kosttilskudd å bruke. Normalt er det ingen bivirkninger ved bruk av dvergpalme.

Men det er rapportert at dvergpalme ekstrakt i enkelte tilfeller har forårsaket hodepine, mageproblemer med oppkast og diaré. Så lenge man holder seg til 160mg to ganger daglig bør det ikke bli noen problemer.

Bivirkninger:
Diaré
Kvalme
Oppkast
Hodepine
Mageproblemer

***

Kilder:
1. Lommelegen.no
2. Saw palmetto and benign prostatic hyperplasia.Gong EM, Gerber GS. Section of Urology, Department of Surgery Pritzker School of Medicine, University of Chicago, Chicago, Illinois 60637, USA. Am J Chin Med. 2004;32(3):331-8.
3. Saw palmetto for prostate disorders.Gordon AE, Shaughnessy AF. Harrisburg Family Practice Residency Harrisburg, Pennsylvania 17110-2098, USA. Am Fam Physician. 2003 Mar 15;67(6):1281-3.
4. Saw palmetto for benign prostatic hyperplasia.Bent S, Kane C, Shinohara K, Neuhaus J, Hudes ES, Goldberg H, Avins AL. Osher Center for Integrative Medicine, Department of Medicine, University of California, San Francisco, San Francisco, USA. N Engl J Med. 2006 Feb 9;354(6):557-66.
5. Unsafe and potentially safe herbal therapies.Klepser TB, Klepser ME. Division of Clinical and Administrative Pharmacy, College of Pharmacy, The University of Iowa, Iowa City 52242, USA. Am J Health Syst Pharm. 1999 Jan 15;56(2):125-38; quiz 139-41.

Foto: Steroider.Net

***

0 Comments

Leave a reply

©2022 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?