Aspirin

 

Aspirin er et gammelt medikament som de aller fleste har hørt om. Til og med Hippocrates skrev om et bittert pulver ekstrahert fra Hvitpil, som kunne dempe smerte og redusere feber.

Ekstrakten ble kalt “salicin”, etter det latinske navnet for Hvitpil(Salix alba). Du kjenner det kanskje best igjen som White Willow.

I 1828 ble “salicin” isolert til krystallisk form av Henri Leroux og Raffaele Piria. Piria klarte å omdanne stoffet til sukker og et komponent til, som ved oksidasjon ble til salisylsyre.
I 1859 klarte von Glim å lage ren acetylsalisylsyre ved å kombinere salisylsyre og acetyl klorid. Dette kalte han “acetylirte Salicylsäure”.
Felix Hoffmann som var kjemiker Friedrich Bayer & Co byttet ut acetyl klorid med acetic anhydride(eddik anhydrid). Noe han også brukte til å lage heroin av morfin.
Dette var i 1897 og ble oppskriften til Aspirin. Selv om von Glim hadde klart å lage acetylsalisylsyre tidligere mener Bayer at Hoffmann jobbet for Bayer og at acetylsalisylsyre ble fremstilt syntetisk for første gang i stabil form i 1897.
Etter mye frem og tilbake, og rettsaker begynte Bayer å markedsføre Aspirin i 1899.
Aspirin har ikke vært så vanlig i Norge, men har kommet de siste årene. Dispril har lenge vært det mest kjente i Norge mot feber og hodepine. Acetylsalisylsyre finnes også i blant annet Dispril og Albyl-E. I idrett har Aspirin flere bruksområder.
Det brukes som smertestillende. Noen bruker det for å kunne trene “gjennom stølhet”. Om dette er sunt kan diskuteres, men noen steroidbrukere bruker Aspirin til dette.

På en kur med anabole steroider vil man ha en raskere restitusjon. En økt treningsmengde vil nok kroppen både tåle og trenge for å få maks utbytte av steroidene.

Noen bruker det også for å kunne trene med leddsmerter. Selv om kanskje Nubain (nalbuphine hydrochloride) er mer kjent for dette.

Den brukes også i den velkjente “ECA stacken” for å brenne fett. ECA stack er en kombinasjon av efedrin, koffein og Aspirin.

ECA stack er mye brukt blant kroppsbyggere. Spesielt før en konkurranse når de er på diett for bli kvitt overflødig underhudsfett. Grunnen til at Aspirin brukes sammen med koffein og efedrin er at Aspirin skal kunne forlenge effekten av efedrin.

Det er mange teorier om hvordan dette virker, men dette er hva vi har kommet frem til. Husk at dette er en teori og ikke behøver å være riktig.

Prostaglandiner er en viktig gruppe fettstoffer. De blir dannet fra flerumettede fettsyrer ved hjelp av et enzym. Prostaglandiner er også signalsubstanser som blir “klassifisert” som lokalt virkende hormoner.

Prostaglandiner har kraftig virkning men kort levetid. De virker bare på cellen de ble produsert i eller celler rett i nærheten. De regulerer kalsium transport, hormoner og cellevekst. De formidler også betennelse.

Prostaglandiner er også involvert i å hemme frigjøringen av noradrenalin fra nerveendene.

I 1971 ble det vist at legemidler som Aspirin kunne hemme syntesen av prostaglandiner. Ved å hemme syntesen av prostaglandiner vil Aspirin forlenge effekten av efedrin, og lignende legemidler.

De siste årene har ECA stack måttet vike for “nye” og mer effektive stoffer. Som DNP, tyroksin og Clenbuterol.

Noen bruker også Aspirin under steroidkurer for å forebygge hjerteinfarkt. Dette er kanskje ikke så dumt som det kan høres ut. Acetylsalisylsyre brukes av hjertesyke for å forebygge ytterlige infarkt.
Albyl-E er et blodfortynnende medikament som ofte foreskrives til hjertesyke. Den inneholder riktignok mindre acetylsalisylsyre enn Aspirin.

Medisinsk brukes Aspirin også i behandling av hodepine, smertetilstander og reumatiske lidelser. Aspirin er reseptfritt.

Hvis Aspirin brukes i store doser over lang tid kan det føre til magesår. Hvis man har magesår kan Aspirin forverre tilstanden.

AndreStofferAspirin02

2-acetoxybenzoic acid
Formel: C9 H8 O4
Generisk navn: Acetylsalisylsyre
Sporingstid: Uvesentlig
Halveringstid: Ca 12 timer

Bivirkninger:
Dyspepsi
Kvalme
Diaré
Oppkast
Magesår
Overømfintlighetsreaksjoner: Dyspné og hudreaksjoner kan forekomme, særlig hos astmatikere
Enkeltstående tilfeller av forstyrrelser i nyre- og leverfunksjonen (økte transaminasenivåer), hypoglykemi og alvorlige hudreaksjoner

***

Kilder:
1. Felleskatalogen
2. Wikipedia.com
3. “Mechanism, Efficacy, and Safety of an Ephedrine, Caffeine, and Aspirin Combination in the Treatment of Obesity”, Nutrition Bytes: Vol. 7: No. 1, Article. Nadir Yehya (2001)
4. Inhibition of prostaglandin synthesis as a mechanism of action for aspirin-like drugs. Vane JR. Nat New Biol. 1971 Jun 23;231(25):232-5
5. Rolv.no

Foto: Steroider.Net

***

0 Comments

Leave a reply

©2022 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?