Sink og ZMA

Sink er et mineral som står høyt i kurs blant kroppsbyggere, og finnes i mange typer kosttilskudd. Det brukes også til veldig mye annet, og man kan finne sink i veldig mange dagligdagse ting. Det er mye brukt til å beskytte andre metaller mot rust. I alt fra spiker til biler.

Som de fleste vet bruker mange kvinner jern som kosttilskudd pga menstruasjonen og blødninger hvor de mister store mengder jern. På 1970 tallet ble det oppdaget av sink var et veldig viktig mineral for menn.

Prostatakjertelen og testiklene er rike på sink. Testiklene er avhengig av sink for å opprettholde en normal testosteron produksjon. I sædvæsken forsvinner det store mengder sink. Spesielt hos menn som er seksuelt aktive.

I testiklene produserer interstitialcellene (leydigcellene) testosteron, mens store støtteceller (sertoli-cellene) danner sædcellene. For at sertoli-cellene skal kunne lage sædceller kreves et høyt nivå testosteron. Reproduksjon er en av menneskets oppgaver i livet, så kroppen ønsker å kunne lage så mye sædceller som mulig.

Når vi spiser mat med mye sink vil kroppen føle at den kan lage mye sædceller, og da er kreves som sagt et høyt nivå testosteron. Så da lager leydigcellene mer testosteron for at sertolicellene skal kunne lage flere sædceller.

Det kan også være en link mellom sink og aromatase nivået. Mengden testosteron som blir omdannet til østrogener. I forsøk på rotter har man sett at dyr med sinkmangel fikk en større aromatisering. Hvis menn har for mye østrogener i blodet vil det bli vanskeligere å brenne fett, og fett vil lagres etter “kvinnelig mønster”.

Sink er også en viktig antioksidant og trengs for et optimalt antioksidantforsvar. Sink virker som en antioksidant i seg selv, men brukes også i viktige antioksidant enzymer. Sink er en viktig brikke i over 70 enzymer. Flere av disse enzymene hører til kroppens viktigste vannløslige antioksidanter. De vannløslige antioksidantene beskytter musklene ved hard trening. Derfor kan kanskje mangel på sink føre til dårligere restitusjon.

Sink kan være viktig i forhold til hudens elastisitet. En god nyhet for steroidbrukere som ofte får strekkmerker. Leging av sår går også raskere hvis man spiser nok sink. Noen sårsalver inneholder sink, og hos mennesker med liggesår og leggsår kan sink brukes som medisinsk behandling hvis det foreligger sinkmangel.

ZMA

Sink finnes i mange forskjellige matvarer. Disse er spesielt rike på sink; hvetekli, kokt krabbe, soyamel, erter, ost, lever, kaviar, knekkebrød, havregryn, hummer, lammestek, torskerogn, ris og sardiner i olje.

Det er verken nødvendig eller lurt å overdosere sink. Tar man for mye kan det være giftig, og det er begrenset hvor mye kroppen kan ta opp. Det anbefalte inntak i Norge er 9 mg om dagen, for menn fra 18 år og oppover. For gutter mellom 14 til 17 år er 12mg om dagen anbefalt dose.

Når man trener mye skader det ikke å ta noe mer. 20 – 30 mg daglig. Det kan være lurt å innta dosen om kvelden ettersom testosteron produksjonen er størst om morgenen. Noen liker dele opp dosen ved ta en liten dose om morgenen og en liten om kvelden.

Sink tåles i doser på opptil 500 mg/dag i månedsvis uten at toksiske effekter som sådanne er påvist, men allerede ved 50 mg/dag er det påvist redusert opptak av kopper og jern, fordi stoffene konkurrerer om samme opptaks og transportmekanismer. For å ha noe sikkerhetsmargin er derfor øvre inntaksnivå satt til 25 mg/dag.
Man trenger ikke kjøpe dyre merker. En boks med sink koster ikke mer enn rundt 50 kr på helsekostbutikker. De siste årene har ZMA blitt veldig populært. ZMA inneholder ofte sink, vitamin B 6 og magnesium. Selv om noen av disse produktene har høy kvalitet er de ofte overpriset.

Et tilskudd med sink eller ZMA kan være lurt etter en kur med anabole steroider. Da er ofte testosteron produksjonen veldig lav og det skader ikke å hjelpe kroppen med materialer som er viktige for å lage testosteron. Men det er fortsatt ikke nødvendig å overdosere…

Ettersom sink er helt ufarlig innenfor normal dosering anbefaler vi våre brukere å prøve ut dette som et bra alternativ til kosttilskudd som tribulus terrestris og andre udokumenterte og uvirksomme preparater. Sink er godt dokumentert, og mange brukere merker effekten etter å ha brukt det noen få uker. Mange merker effekten først i form av hyppige morgenereksjoner.
Hvis du kjøper sink eller ZMA i utlandet så sørg for at den kommer fra en bra og kjent produsent. Som for eksempel Twinlab, Multipower, Optimum, Muscletech, EAS eller Met Rx. Hvis du bruker et multivitamin tilskudd fra før så sjekk hvor mye sink den inneholder så du ikke tar for mye.

 
Bivirkninger:
Ikke innenfor anbefalt dosering

***

Kilder:
1. Sporttilskott som fungerar, Fredrik Paulún
2. Tidsskriftet.no
3. Shdir.no(sosial og helsedirektoratet)

Foto: Steroider.Net

***

0 Comments

Leave a reply

©2024 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?