Betablokkere

Betablokkere er hjertemedisiner som ofte blir brukt av mennesker som har hatt hjerteinfarkt eller hjertekrampe. Det blir også brukt som dopingmiddel i idretter hvor konsentrasjon er viktig.

Betablokkere hemmer virkningen av kunstige og endogene(kroppsegne) katekolaminer som adrenalin, noradrenalin og dopamin ved å virke som antagonist på β-adrenerge reseptorer i det sympatiske nervesystemet.

Litt enklere forklart blokkerer betablokkere virkningen av hormonet adrenalin på kroppen. Dette gjør at hjertet ikke lar seg stresse på samme måte som før. Hjertet slår langsommere, pulsen blir roligere og blodtrykket lavere.

Det er tre kjente typer betareseptorer. β1, β2 og β3. β1-Adrenerge reseptorer finnes i hjertet, nyrene og fettvevet. β2-Adrenerge reseptorer finnes i hjertet, lungene, fordøyelseskanalen, leveren, bukspyttkjertelen og skjelettmuskulatur. Betydningen og lokaliseringen av β3-reseptorer er ikke like kjent.

Det kjente dopingmiddelet Clenbuterol er en selektiv β2 agonist. Det betyr at Clenbuterol primært skal stimulere β2 reseptorer, og ikke β1 eller β3 reseptorer.

Selv om det desverre ikke alltid fungerer slik med Clenbuterol. Betablokkere derimot er en antagonist, som gjør det motsatte.

Det finnes forskjellige typer betablokkere. Noen typer er “ikke selektive”. Disse skiller ikke mellom de forskjellige β-reseptorene. Dette gjør at mennesker med astma kan få problemer av slike betablokkere fordi det finnes β2 reseptorer i lungene.

Andre typer betablokkere er β1 selektive. Disse virker bare på β1 reseptorer og ikke β2 reseptorer. Også finnes det betablokkere som er β2 selektive, som bare virker på β2 reseptorer og ikke β1 reseptorer.

Medisinsk brukes betablokkere i behandling av høyt blodtrykk, hjertekrampe(angina pectoris), hjertesvikt, beskyttelse av hjertet etter et hjerteinfarkt, forstyrrelser i hjerterytmen, migrene og ved hypertyreose(økt skjoldkjertelfunksjon).

AndreStofferBetablokk03

Betablokkere reduserer også risikoen for nyresvikt og hjerneslag.

Mennesker som blir medisinert med betablokkere kan oppleve at de ikke orker like mye fysisk aktivitet som tidligere. Dette kommer av at hjerterytmen og pulsen holdes lavere av betablokkere.

Daglige gjøremål som tidligere ikke var noe problem kan plutselig bli mye tyngre enn før.

Brukere av betablokkere kan lett legge på seg eller har problemer med å gå ned i vekt. Grunnen er at betablokkere hemmer effekten utholdenhetstrening har på kroppen. Friske mennesker vil få en høyere forbrenning også i lang tid etter å ha trent.

Denne “etter-effekten” vil hemmes av betablokkere. Når man da i tillegg ikke orker like mye fysisk aktivitet som tidligere kan det bli svært problematisk å gå ned i vekt eller hindre at man legger på seg.

Betablokkere har ingen fysisk prestasjonsfremmende effekt som anabole steroider har. Allikevel er betablokkere populært blant skyttere og i øvelser der konsentrasjon er viktig.

Med nedsatt puls og mer ro i kroppen er det lettere å fokusere på det man skal. Betablokkere er veldig effektivt, og gir et stort forsprang i skyting.

Det brukes også av musikere og foredragsholdere som har sceneskrekk for å dempe skjelving, svetting og høy puls.

En kanskje mindre kjent bivirkning av betablokkere er at det hemmer frigjøringen av melatonin. Melatonin er et “søvnhormon” og dette kan forklare at folk som bruker betablokkere får søvnproblemer.

Samtidig som det kan øke sjansen for mareritt om natten er ikke dette et legemiddel man bør bruke hvis man ikke må, av medisinske grunner.

Mennesker med astma eller diabetes bør vite at betablokkere kan utløse astma og skjule symptomene på lavt blodsukker. Det kan være veldig skummelt.

Betablokkere er farlig å bruke på egenhånd. Det må trappes rolig opp og ned. Det å slutte brått med betablokkere kan være livsfarlig.

I “forsiktighetsreglene” i pakningsvedlegget til Selo-Zok står det at medikamentet bør brukes med forsiktighet av personer med lavt blodsukker, astma og annen lungesykdom.

Avsluttning av behandlingen må skje gradvis med nedtrapping av dosen i løpet av 1 – 2 uker i samråd med lege.

De aller fleste skjønner at hjertemedisiner ikke er det lureste å bruke på egenhånd. Bruker du betablokkere feil kan du skade deg alvorlig eller dø!

For rask nedtrapping kan føre til veldig høyt blodtrykk, hjerteinfarkt eller hjerneblødning. Det er også viktig å huske at betablokkere kan påvirke effekten av mange forskjellige medisiner.

Betablokkere kommer under produktnavn som: Selo-Zok, Uniloc, Brevibloc, Alinor, Tenormin, Metoprolol, Seloken, Atenolol og Emconcor.
Ikke-selektive betablokkere: Alprenolol, Carteolol, Levobunolol, Mepindolol, Metipranolol, Nadolol, Oxprenolol, Penbutolol, Pindolol, Propranolol, Sotalol og Timolol.
β1-selektive betablokkere: Acebutolol, Atenolol, Betaxolol, Bisoprolol, Esmolol, Metoprolol og Nebivolol.
β2-selektive betablokkere: Butoxamine.

AndreStofferBetablokk02

1-[4-(2-methoxyethyl)phenoxy]-3-propan-2-ylamino-propan-2-ol
Produktnavn: Selo-Zok
Generisk navn: Metoprolol succinat
Produsent: Astra Zeneca
Formel: C15 H25 NO3
Halveringstid: ca. 3,5 timer
Klassifisering: Selektiv beta1-reseptorblokker uten egenstimulerende effekt

Bivirkninger:
Søvnforstyrrelser
Kalde hender og føtter
Muskeltretthet
Svimmelhet
Mage og tarmplager
Impotens
Nedstemthet
Hodepine
Muskelkramper
Økt svetting
Arytmier
Tretthet
Kvalme
Brekninger
Anpustenhet
Langsomme hjerteslag
Lavt blodtrykk
Nedsatt maksimal yteevne
Diaré
Forstoppelse
Hjertesvikt
Hjerteklapp
Forstyrrelser i hjerterytmen
Brystsmerter
Hvite fingre(Raynauds fenomen)
Munntørrhet
Mareritt
Depresjoner
Hallusinasjoner
Overfølsomhetsreaksjoner i huden
Forverret psoriasis
Lysfølsomhet
Hårtap
Pustebesvær
Synsforstyrrelser
Tørre øyne
Øresus
Vektøkning
Minsket mengde blodplater i blodet

Ved overdose ring 113!

***

Kilder:
1. Pakningsvedlegg. Selo Zok, Astra Zeneca
2. Legemiddelsiden.no
3. Felleskatalogen.no
4. Wikipedia.no
5. Influence of beta-blockers on melatonin release. Stoschitzky K, Sakotnik A, Lercher P, Zweiker R, Maier R, Liebmann P, Lindner W. Department of Medicine, Karl Franzens University, Graz, Austria. Eur J Clin Pharmacol. 1999 Apr;55(2):111-5.
6. Pasienthandboka.no
7. Effect of an aerobic exercise training program on resting metabolic rate in chronically beta-adrenergic blocked hypertensive patients.Belanger M, Boulay P. Department of Epidemiology and Biostatistics, McGill University, Montreal, Quebec. J Cardiopulm Rehabil. 2005 Nov-Dec;25(6):354-60.

Foto: Steroider.Net

***

0 Comments

Leave a reply

©2022 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?