Høydehus

Høydehus er velkjent i Norge hvor det lenge ble brukt av langrennsløpere og er fullt lovlig. Det er jo litt merkelig ettersom det så absolutt er en kunstig måte å bedre en utøvers prestasjonsevne.

Et høydehus fungerer på samme måte som et trykk kammer. Lufttykket reduseres og det fører til at luftens oksygeninnhold reduseres.

Rundt 90 % av cellene i blodet er erytrocytter, eller røde blodceller som de fleste kjenner det som. Funksjonen til erytrocyttene er å transportere oksygen fra lungene til celler. Men de skal også sørge for transporten av karbondioksid fra cellene tilbake til lungene. Erytrocyttene blir produsert i beinmargen.

Produksjonen av røde blodceller styres av hormonet erytropoietin. Dette hormonet dannes i nyrene.

Når man oppholder seg i store høyder er oksygentrykket i luften lav. Dette gjør at oksygentrykket i alveolene i lungene og mengden oksygen som fraktes med erytrocyttene avtar.

Den lavere mengden oksygen i arterieblodet fører til at nyrene øker utskillelsen av erytropoietin. Dette gjør at erytrocytt antallet øker slik at mengden oksygen i blodet blir normalt. Det er grunnen til at høydetrening fungerer på samme måte som bloddoping og bruk av kunstig EPO (erytropoietin).

Høydehus blir en slags “light” versjon av bloddoping eller EPO, men uten tvil veldig effektivt.Høydehus regnes ikke som en doping metode av WADA, men er en veldig omstridt og unaturlig metode. Hva slags signaler sender dette til andre treningsmiljøer?

Det er greit at idrettsutøvere som er driver organisert toppidrett får bruke unaturlige metoder, men andre utøvere kan ikke gjøre det…

For oss som ikke har et par millioner på konto men allikevel har lyst til å bli like gode, og stille på lik linje med de profesjonelle idrettsutøverne, har det dukket opp en mulighet.

Hypoxico Altitude Training Systems. er et amerikansk firma som tilbyr utstyr til høydetrening.De var de første i verden til å lage slikt utstyr til idrettsutøvere og ble også brukt av norske topputøvere. De har patent på noen veldig interessante apparater som privatpersoner nå kan kjøpe.

De har telt som man setter over sengen så man kan sove hele natten ”i høyden”. Disse kan man ta med seg hvis man ønsker det. De har også større telt som man kan sette hele sengen inn i.

I tillegg har de masker man kan sove med om natten. Opptil tre personer kan kobles til samme maskin. De har også store ”rom” man kan montere på for eksempel på et helsestudio. Der man kan sette inn treningsutstyr som tredemøller, ergometersykler og lignende. Kanskje en idé for SATS eller Elixia?

I idretten Mixed Martial Arts har det blitt veldig populært med høydetrening og mange kjente fightere bruker utstyr fra Hypoxico. I alle idretter hvor utholdenhet er viktig kan slikt utstyr gjøre en stor forskjell.

Høydehus

For privatpersoner kan prisen være noe høy. Litt avhengig av hva man ønsker å legge i idretten man driver. Hvis man sammenligner med hva det vil koste for bruk av dopingmidler er kanskje ikke prisen så høy allikevel. Ettersom dette også er en mye tryggere metode enn om man bruker diverse dopingmidler på egenhånd.

For et komplett hjemme basert system hvor man har mulighet for å både sove og drive høydetrening ligger prisen på rundt 5000-6000 USD. Med dagens valutakurs på rundt 7 kr for 1 USD vil det komme på rundt 35 000 norske kroner. Ettersom dollarkursen lett kan falle igjen og var nede i 5 kroner sommeren 2008 kan det lønne seg å ha litt is i magen hvis man skal kjøpe slikt utstyr og vente til kursen faller litt igjen.

Det er jo allikevel ikke verre enn å ta et lite lån i banken og nedbetale over tid. Dette systemet er i hvert fall noe som garantert gir resultater og kan brukes om og om igjen. Og det skulle neppe være noe problem å leie ut eller selge videre til andre idrettsutøvere når man ikke har bruk for det lengre.

En annen idé for at det skal bli billigere er jo om flere medlemmer i samme idrettsforening eller klubb spleiser på et apparat og lar den gå på rundgang blant utøverne. Eller ha den stående i klubbens lokaler så alle utøverne kan bruke den. Flere av apparatene til Hypoxico tillater at flere enn én person bruker det av gangen. Det er ikke så mange dugnader som trengs for å tjene inn et slikt apparat.

Selv om dette er et trygt system vil vi anbefale at man alltid konsulterer med lege før man begynner å bruke det, og følger opp med jevnlige blodprøver og helsekontroller.

De som er interessert i å kjøpe utstyr av Hypoxico eller lære mer om deres produkter kan gå inn på Hypoxicos nettside og titte.

Link til Hypoxico her: http://www.hypoxico.com/

En annen metode som ofte brukes av kampsport utøvere er kanskje ikke like effektiv men kan allikevel gi noe effekt. Flere av utøverne i UFC trener med snorkel. Samme type som dykkere bruker. De bruker det mens de har utholdenhetstrening og det gjør at man får i seg mindre oksygen mens man trener.

For folk som driver idretter som nesten utelukkende handler om utholdenhet, som f.eks. langdistanse løping, langrenn og kappgang, kan hypping bruk av snorkel under trening gi effekt. Selv om dette høres uskyldig ut bør man være forsiktig, øke treningsmengden gradvis og ikke være alene hvis man trener med snorkel. Det kan også være lurt å kontakte lege og få tatt noen tester før man begynner.

Høydehus

Har man mye penger man trenger å bruke opp så finnes det en metode. Som kanskje er den mest naturlige. Det er å trene et sted som ligger høyt over havet. For eksempel i alpene, hvor de norske ski gutta har trent mange ganger.

I USA er det flere MMA utøvere som trener i fjellet Big Bear i California. Der er det flere MMA team som har treningsfasiliteter. De flytter dit, bor der og trener der i flere måneder før en kamp. Den utøveren som er mest kjent for å trene der er Tito Ortiz. Han er også veldig kjent for å ha en ekstremt bra utholdenhet.

En siste mulighet er å gjøre som Floyd Landis. Han som vant Tour de France 2006 men ble tatt i dopingtest. Han har laget sitt eget høydehus. Rettere sagt et stort vannrør han har fått på en byggeplass som han har bygget om og lagt en madrass inni.

Han sover der 6-7 timer hver natt og han sier at dette gjør at han yter bedre. De som har lyst til å se dette selv kan se filmen ”Bigger Stronger Faster”. En dokumentar film av Chris Bell. Vi får riktignok ikke vite hvordan han har laget ”høydehuset” men vi får se hvordan det ser ut.

Avslutningsvis kan vi oppsummere med å si at det finnes fire metoder for å øke prestasjonen på denne måten:
Bloddoping
EPO
Høydehus
Høydetrening

To av dem er lovlig og to er ulovlig. Men i bunn og grunn gjør det de samme tingene med kroppen…

Bivirkninger:
Hodepine
Søvnvansker
Svakhet
Svimmelhet
Uregelmessig pust
Lungeødem

***

Kilder:
1. Menneskekroppen -fysiologi og anatomi, Egil Haug, Jan G. Bjålie, Olav Sand, Øystein V. Sjaastad og Kari C. Toverud.
2. Hypoxico.com
3. Bigger Stonger Faster, Chris Bell

Foto: Hypoxico Inc.

***

0 Comments

Leave a reply

©2022 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?