Aromatase og Gynekomasti

Mange har hørt om de forferdelige bivirkningene av anabole steroider som er østrogen relaterte, men hvordan er det mulig å få østrogen relaterte bivirkninger når man bruker mannlige kjønnshormoner?Testosteron og østrogen har mange like effekter hos menn og kvinner, og begge kjønn har disse hormonene i kroppen. Menn har selvfølgelig mest testosteron, mens hos kvinner er det østrogen som er det dominerende hormonet. Selv om disse hormonene har veldig forskjellig virkning på menn er de veldig like i struktur.

 

Enzymer er spesielle proteiner som katalyserer bestemte kjemiske reaksjoner i kroppen. Et enzym som kalles aromatase kan endre testosteron til østrogen. Hvor mye østrogen man får i kroppen kommer an på flere ting, blant annet; dosering, type steroid og individuelle faktorer.

 

Noen har fra naturens side større aromatase nivå enn andre. Derfor finnes det også mennesker som har gynekomasti uten å ha brukt anabole steroider. Eksempel på anabole steroider som vil aromatisere lett er testosteron, Anadrol og Dianabol. Steroider som ikke gjør det; Primobolan, Trenbolon, og Masteron. Masteron har vist seg å faktisk virke aromatase-hemmende på andre steroider.

 

Aromatiseringen foregår i forkjellig vev i kroppen, som f.eks. leveren, gonadene, sentralnervesystemet og i muskelvev i skjelettmuskulatur.

Aromatase kan som mange vet føre til gynekomasti, og det er ikke særlig hyggelig. Men det er noen positive ting ved østrogen for menn også. I en studie på Haukeland universitets sykehus i Bergen i 1992, ble anti-østrogeners effekt på IGF-1 nivå i kroppen til kvinner med brystkreft studert. Det viste seg at hos flere av disse kvinnene gikk IGF-1 konsentrasjonen i blodet ned da de fikk anti-østrogener. Forsøk med menn har også blitt gjort med lignende resultater.

Selv om østrogen kan ha flere positive egenskaper hos menn vil de fleste, med god grunn, prøve å unngå for høy konsentrasjon av østrogener i blodet. Gynekomasti er den største skrekken for unge menn som er på sin første kur. Gynekomasti er utvikling av kvinnelig bryst vev hos menn.

 

Dette kan skje spesielt hvis man tar for store doser av anabole steroider som kan aromatisere. Dette vil så øke konsentrasjonen av østrogen i blodet. Som vil stimulere kjertler i brystene til å vokse. Hos jenter skjer det en stor uvikling av disse kjertlene i puberteten, mens hos gutter skjer det bare små forandringer ettersom gutter bare produserer små mengder østrogener.

 

Så hvis man ikke ”passer på” vil man kunne få gynekomasti. Det merker man ved at man får hevelse i brystene i området rundt brystvortene. Dette blir vanligvis ømt eller smertefullt. Mange forebygger gynekomasti ved bruk av anti-østrogener, som Nolvadex, Clomid eller aminoglutetimid, som ikke er så kjent blant norske ”bolere”.

 

Disse stoffene ”blokkerer” for østrogenene i reseptorene, ved å ta opp plassen. Det hindrer østrogenene i å få overlevert sin informasjon til cellen. Det kan være greit å vite at norske leger har vært borti tilfeller hvor anti-østrogen har fungert som østrogener.

 

En annen ting man skal være klar over at selv om f.eks. Deca-Durabolin ikke fører til høy østrogen konsentrasjon i blodet, kan man få gynekomasti allikevel. Steroider som er derivater av nandrolon er kjent for å øke progesteron nivået i blodet, og progesteron kan også føre til gynekomasti. Det er usikkert hvorvidt anti-østrogen vil hjelpe mot gynekomasti fra nandrolon preparater.

 

Aromatase-hemmere, som Proviron og Arimidex er det mest effektive mot gynekomasti. Disse preparatene hindrer steroidene i å aromatisere.

Skulle man få gynekomasti bør man oppsøke lege, før man selvmedisinerer seg med legemidler. Man bør også vurdere om det er verdt å fortsette kuren og risikere at det utvikler seg større. Det har vært noen tilfeller av menn med ”melkeproduksjon”. Det er ikke kult å gå rundt ute blant folk og plutselig få våte flekker på t-skjorta.

En operasjon er ofte eneste utvei for mange som har fått store klumper i brystene. En slik operasjon koster ca 20 000 – 30 000 kroner, på en privat klinikk. Det er tvilsomt om man vil få en slik operasjon på statens regning, ettersom det er selvforskyldt.

Gynekomasti kalles ofte “gyno” eller “bitch tits”. I “gamle dager” ble det også kalt “testo knott”.

Hvis du får vonde ømme kuler i brystet, ikke klem og klyp for mye i dem og kom deg til lege så fort som mulig. Fastlegen kan henvise deg til spesialist.

 

For mer om gynekomasti klikk her: Rick Silverman

***

Kilder:
1. Menneskekroppen – fysiologi og anatomi, J. G.Bjålie, E. Haug, O. Sand, Ø. V. Sjaastad, K. C. Toverud.
2. Influence of tamoxifen, aminoglutethimide and goserelin on human plasma IGF-I levels in breast cancer patients. J Steroid Biochem Mol Biol. 1992 Mar;41(3-8):541-3. Lien EA, Johannessen DC, Aakvaag A, Lonning PE, Medical Department, Haukeland University Hospital, Bergen, Norway
3. Professor Egil Haug(muntlig kilde)
4. Anabolics2006, William Llewellyn
5. World anabolic review 1996, M.Bachmann, P.Grundig
6. Bjørn Barland(muntlig kilde)

 

Foto: Dr Rick Silverman

 

***

0 Comments

Leave a reply

©2022 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?