Håravfall – Hårvekst – Kviser – Forstørret prostata – Strekkmerker

Testosteron kan omdannes til dihydrotestosteron. Mest kjent som DHT. Dette skjer ved påvirkning fra enzymet 5-alfa-reduktase. Noen andre anabole steroider kan omdannes til lignende stoffer i kroppen.

DHT er faktisk tre til fire ganger kraftigere enn testosteron. Det er det kraftigste steroidet som finnes naturlig i kroppen. DHT binder seg lettere til androgenreseptorer enn testosteron.

Enzymet 5-alfa-reduktase finnes i store mengder i vevet til prostatakjertelen, leveren, huden, hodebunnen og noen områder av sentralnervesystemet. Dette gjør at kroppen kan omdanne testosteron til DHT når det trengs kraftigere androgener.

Desverre kan denne høye androgene effekten føre til uønskede bivirkninger i forskjellige vev. Kviser kan ofte komme av DHT aktivitet i sebakøse kjertler. Dette er kjertler som sitter rundt en hårfollikel under huden.

Anabole steroider øker hudens innhold av talg, kolesterol og visse bakterier. Kviser som kommer pga bruk av steroider er veldig ofte vanskelig å behandle.

Forskjellen på en vanlig kvise og en “bole kvise” er at sistnevnte ofte er veldig store, smertefulle og ofte inneholder en del blod.

Kvisene kommer som regel øverst på ryggen og skuldrene. Hos noen også øverst på brystet. Selv om det ikke pleier å komme masse kviser i ansiktet kan det komme noen der også nå og da.

Mange steroidbrukere mener at solarium kan begrense kviser, men blir man hardt rammet er det tvilsomt om solarium vil gjøre noen forskjell. Det viktigste er å holde huden ren og fri for bakterier, men unngå sterke såper.

Noen får så mye kviser at de må bruke legemidler for å holde det i sjakk. Hvis du har problemer med kviser bør du ikke medisinere dette på egenhånd. Noen av legemidlene som brukes mot kviser kan være farlig å bruke uten hjelp fra lege. Hvis du har problemer med kviser pga bruk av steroider bør du avslutte kuren og snakke med legen din om henvisning til hudlege og evt medisinering.

Andre hudforandringer kan også oppstå ved bruk av anabole steroider. Noen kan få rynker eller tykkere hud. Hyperpigmentering er også en mulighet. Dette oppstår vanligvis i forbindelse med graviditet hos kvinner. Eller i forbindelse med bruk av p-piller, hormonsykdommer, sykdom i lever eller nyrer. Dette kan gi diffuse mørkfarginger i huden som minner om leverflekker.

Dannelse av DHT i hodebunnen kan føre til håravfall. Andre steder på kroppen kan noen brukere oppleve å få økt hårvekst.

Har man arvelige anlegg for håravfall er sjansen mye større for at man vil miste håret hvis man bruker anabole steroider.

Vanligvis faller håret først av ved vikene og i bakhodet på kronen. Kvinner kan få håravfall etter mannlig mønster, eller skjeggvekst i ansiktet. Dette er ikke reversibelt.

Noen kan også oppleve å få økt talg produksjon i hodebunnen. Dette kan føre til flassing og seboré.

Ingen av disse bivirkningene er spesielt farlig. Du kan ikke dø av kviser eller håravfall!

Neste bivirkning derimot er mye farligere!

Prostatakjertelen er avhengig av DHT for å utvikles og fungere. For mye DHT kan gjøre at den vokser seg større enn normalt. Det er farlig!

En forstørret prostata kjertel kan føre til hyppig vannlating. Forstyrret nattesøvn fordi man må stå opp og tisse.

En forstørret prostata kjertel kan gi en økt sjanse for prostatakreft. Ungdom vil neppe stoppe opp og tenke over en slik bivirkning. Det er veldig synd. For prostatakreft er ikke spesielt moro!

Det er ikke uvanlig at folk bruker Proscar(finasterid) for å forebygge bivirkninger fra DHT under en kur. Dette er stoffer som hemmer enzymet 5-alfa-reduktase.

Mange som har brukt disse medikamentene har opplevd å få mindre styrkeøkning enn vanlig, og mindre økning i muskelvolum. Det kan bety at DHT spiller en mye større rolle i forhold til muskelvekst enn tidligere antatt.

Husk at mange steroider kan omdannes til DHT og lignende steroider. Deca Durabolin som inneholder nandrolon kan omdannes til dihydronandrolon.

Equipoise som inneholder boldenon kan omdannes til dihydroboldenon. Winstrol som inneholder stanozolol er et derivat av DHT.

Du kan lese mer om hvilke egenskaper noen av de forskjellige steroidene har hvis du klikker her!

Neste bivirkning er ikke relatert til DHT, men oppstår ofte i huden hos brukere av anabole steroider.

Hos noen brukere vokser musklene så fort at huden ikke klarer å “følge tempoet”. Mange får stygge strekkmerker noe gravide kvinner ofte får på magen.

Vanligvis kommer merkene i overgangen mellom brystet og skuldrene, øverst på lårene og rundt overarmen.

Noen steroidebrukere ser på strekkmerker som “statussymbol”. De glemmer at strekkmerkene faktisk ikke forsvinner og vil følge dem resten av livet.

***

Kilder:
1. Anabolics 2006, William Llewellyn
2. World Anabolic Review 1996, M. Bachmann/P. Grundig
3. Menneskekroppen -fysiologi og anatomi, Egil Haug, Jan G. Bjålie, Olav Sand, Øystein V. Sjaastad og Kari C. Toverud
4. Hudlegekontoret.no

 

Foto: Steroider.Net

***

0 Comments

Leave a reply

©2022 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?