Hjertet

Hjertet er et fantastisk organ. Det er et av de viktigste organene i et helt fantastisk maskineri, kroppen din. Vi kan overleve med en nyre mindre, og leveren kan få ganske store skader uten at det behøver å ha noe å si for vår livskvalitet.
Skjer det noe med hjertet kan det bety store problemer. Når man bruker dopingmidler på egenhånd er det viktig å huske at hjertet er utsatt for skader. Hvis man gjør en feil kan det føre til en stor skade på hjertet, og uten et hjerte lever ikke du heller!
Musklene i hjertet er ganske spesiell. Muskulaturen har mange av trekkene fra både glatt og tverrstripet muskulatur.
Tverrstripet muskulatur kan vi bestemme selv når skal trekke seg sammen og strekke seg ut. Tverrstripet muskulatur finnes i skjelettmuskler, som biceps, brystet, beina, skuldrene osv. Det er tverrstripet muskulatur vi trener når vi løfter vekter eller driver annen hard fysisk aktivitet.
Tverrstripet muskulatur kan også styres uavhengig av oss, selv om det er sjelden. Et bra eksempel er når vi er skikkelig kalde og fryser. Da begynner den tverrstripete muskulaturen å røre på seg uten vår vilje, og vi begynner å skjelve. Dette skjer for at kroppen ønsker å produsere varme.
Glatt muskulatur er viktig for driften av organer som magesekken, tarmene, øynene, blodkar, kjertler, huden og urinblæren. Disse organene virker helt uavhengig av hva vi driver med.
Det er mye takket være den glatte muskulaturen, som fungerer uten at vi trenger å bry oss. Hormoner kan bestemme når glatt muskulatur skal trekke seg sammen, og vi merker ikke muskeltretthet på samme måte som med tverrstripet muskulatur.
Som vi vet fungerer hjertet også uavhengig av hva vi måtte foreta oss. Selv om vi kan bli fysisk sliten når vi driver utholdenhetstrening, vil vi ikke merke melkesyre i hjertet eller bli støl. Hjertet er en utrolig muskel som aldri slutter å jobbe før vi dør av enten alderdom, sykdom eller en ulykke.
Hjertet begynner å slå allerede når fosteret er 3 uker gammelt, og bare er noen få millimeter langt. I løpet av en normal livslengde vil hjertet slå ca 3 milliarder ganger. Det vil pumpe en mengde blod som er større en lasteevnen til de største tankskipene.
Hos et voksent menneske veier hjertet ca 300-350 gram og er på størrelse med en knyttneve.
Den venstre siden av hjertet pumper ut friskt, næringsrikt blod som kommer fra lungene. Høyre side pumper “brukt blod” fra kroppen tilbake til lungene for at det skal renses og hente mer oksygen.
Når du hører at hjertet banker, er det hjertemuskelen som trekker seg sammen og pumper blodet ut i kroppen. Så slapper den av igjen og nytt blod fyller hjertet.

A: Venstre ventrikkel hypertrofi
B: Normalt hjerte
Blodet pumpes rundt i kroppen i blodårer. Disse blodårene kalles arterier. De er tykkest nærmest hjertet, for her kommer det ut mye blod på en gang.
Så fordeler blodet seg i mindre og mindre årer desto lengre ut i kroppen det kommer. De tynneste blodårene er så tynne som et hårstrå og kalles derfor hårrørsårer.
Det finnes også blodårer som tar blodet tilbake til hjertet igjen. Disse kalles vener.
Når blodet kommer tilbake til hjertet er det mye karbondioksid i det. Dette stoffet er ikke bra for oss å ha i kroppen. Derfor pumpes blodet til lungene for å bli kvitt karbondioksid og få nytt oksygen. Så føres blodet tilbake til hjertet enda en gang, før det sendes ut på en ny runde for å levere oksygen rundt til kroppens celler.
Hjertet ligger omtrent midt i brystkassen, mellom lungene. Det er beskyttet av brystbeinet som ligger rett foran hjertet. Hjertet er omsluttet av hjerteposen(perikardet).
Hjertet består av fire hulrom, et venstre og et høyre forkammer og et venstre og et høyre hjertekammer (ventrikkel). Det venøse blodet fra kroppen kommer inn til høyre forkammer fra den øvre og nedre store hulvenen.
Derfra pumpes blodet gjennom tricuspidalklaffen til høyre hjertekammer, og derfra gjennom pulmonalklaffen og ut i lungearterien til det lille kretsløp (også kalt lungekretsløpet).
Via det lille kretsløpet blir blodet tilført oksygen fra lungene, og det oksygenerte blodet kommer så tilbake til hjertet i venstre forkammer fra lungevenene. Blodet pumpes så ut i venstre ventrikkel gjennom mitralklaffen, for så å bli pumpet ut gjennom aortaklaffen og ut i den store livpulsåren.
Hjertets egen blodforsyning kommer fra høyre og venstre kransarterie, som utløper fra den proksimale del av den store livpulsåren.
Hjertet kan påvirkes av anabole steroider. Hjertet kan vokse i størrelse. Selv om dette kan gå noe tilbake når man slutter med anabole steroider, så kan dette være veldig farlig. Og vi har ingen kontroll over dette.
Vi har snakket med kroppsbyggere som har hatt så stort hjerte at de har fått beskjed av legen om at det ikke var plass til at hjertet skulle vokse mer.
Vi har også snakket med flere leger og det viser seg at det er dokumentert at anabole steroider kan føre til en fortykkelse hjertets venstre ventrikkel. Det fører til at det blir trangere for blodet å passere. Dette kan ikke avsløres ved en EKG undersøkelse, men krever undersøkelse med ultralyd(ekko).
Dette kan gå noe tilbake hvis man slutter med anabole steroider. Men det er viktig å huske at dette kan være fatalt. Det er faktisk en sjanse for at man kan dø! Det er ikke sikkert at du merker det i tide.
Forskning har vist at inntak av anabole steroider gir høyere nivå av det dårlige kolesterolet(LDL), og senker nivået av det gode kolesterolet(HDL). Dette er ikke særlig gunstig for hjerte og karsystemet.
Det kan føre til fettavleiringer og forkalkninger inne i blodårer. Et dårlig kosthold kan gjøre dette verre.
Steroidbruk fører ofte til høyt blodtrykk blant annet pga et høyere nivå østrogener som ofte fører til salt og væskeretensjon.

I tillegg kan blodet bli tykkere tykkere blod pga økt produksjon av røde blodceller. Et eksempel på det er Anadrol, som lenge har vært brukt til å behandle blodmangel.
Selv om mange liker “pumpen” de får av slike steroider så husk at det kommer av at man får mer blod i kroppen enn normalt. Et større blodvolum. Når man i tillegg får høyt blodtrykk blir det ganske hardt for hjertet.
Det er ikke uvanlig at steroidbrukere opplever brystsmerter, blodtrykksfall, for høyt blodtrykk, arytmier eller svimmelhet.
Det kan også virke som at bruk av veksthormon eller IGF-1, sammen med anabole steroider, kan øke muligheten for at det går galt.
Som mange vet hadde jeg et infarkt for noen år siden grunnet bruk av anabole steroider. Jeg er veldig klar over at ungdom ikke synes min historie er spesielt skremmende.
Håper allikevel at noen av dere tenker dere grundig om før dere begynner å bruke noe dere ikke aner omfanget av.
På linkene under finner du info om mitt infarkt og en annen artikkel om samme tema.
Tidsskriftet.no – Kan dopning skade hjertet?
Tidsskriftet.no – Akutt hjerteinfarkt hos ung mann som brukte anabole steroider
Klikk her for min versjon av historien
 
Litt høyere opp på siden kan du se et ultralyd bilde av mitt hjerte idag.
Bildet under:
Til venstre: Ble tatt da jeg kom inn på Ullevål sykehus
Til høyre: Etter blokking av den tette blodåren

Enda en liten “godbit” for dere som kan over gjennomsnittet innen medisin. Dette skal jeg ikke prøve å forklare engang.

For de med medisinsk utdannelse kan det kanskje også være interessant å titte på EKG jeg hadde ved innleggelse.

Neste foto er et relativt nylig EKG (2007) hvis noen ønsker å sammenligne. Dette bildet var litt for bredt for nettsiden. Hvis noen ønsker å se nærmere på dette så send en e-post via “kontakt” knappen.

 ***

Kilder:
1. Menneskekroppen -fysiologi og anatomi, Egil Haug, Jan G. Bjålie, Olav Sand, Øystein V. Sjaastad og Kari C. Toverud.
2. Tidsskriftet.no
3. Paul Vanberg, lege
Foto: Paul Vanberg, Ullevål Sykehus og Steroider.Net

 ***

0 Comments

Leave a reply

©2024 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?