Steroider og vold: Toppidrettsmann ble torpedo

Anabole steroider gjorde ”Arnstein” til en brutal bølle

TOPPIDRETTSMANN BLE TORPEDO

– Jeg slo og slo og slo. Var sikker på at jeg hadde slått ham i hjel. Men det var hans egen feil… Torpedoen ”Arnstein” (24) husker spesielt dette oppdraget i Fredrikstad. Anabole steroider gir den tidligere toppidrettsmannen det ekstra ”trøkket” på jobb. Vi møter ham et sted på Østlandet. ”Arnstein” står og venter på hjørnet. Svart skinnjakke. Kraftig, men forholdsvis liten av vekst. En millimeter hår over hele hodet. Blikket er intenst.

– Hei! Han strekker fram høyre neve. Håndtrykket er rene saftpressen. Men ikke alle får kjenne de brutale nevene hans på en så human måte. Arnstein har ikke vært mors beste barn de siste fire årene. I hans yrke er ikke utdanning og vekttall etterspurt. Her er knyttede never, balltre, jernstenger, pistoler og kniver arbeidsredskapene.

– Jeg skulle gjerne gjort det annerledes, men shit happens. Det skjedde noe en sommerferie som gjorde at jeg aldri begynte på datastudiet jeg drømte om, sier østlendingen som innimellom torpedo-oppdragene jobber litt som dørvakt. Men det er på ettermiddagstid den virkelige jobben begynner. Den som har gitt 150 000 kroner i løpet av et par intense minutter med slag og spark.

– Jeg vil ikke ut med hele navnet mitt og eksakt bosted, av frykt for reaksjoner. Jeg har jo en jobb og en fremtid å ta vare på.

100 x medisinsk dose

Det begynte for fire år siden. Arnstein var toppidrettsmann. Trente knallhardt hver dag. Boksing. Bryting. Karate. Var i norgestoppen i flere kampsporter og vant bl.a. et NM-gull. Men iveren etter større muskler ble for stor. Han begynte å eksperimentere med doping. Anabole steroider. Fikk aldri nok.

– Etter hvert var jeg oppe i et inntak som var hundre ganger større enn medisinsk dose. Slikt blir man voldsomt aggressiv av.

Arnstein var i ferd med å ødelegge seg psykisk. Han innser det nå.

– Jeg begynte å ta dop for å se bedre ut. Men det tok overhånd. Ble avhengig. Måtte stadig ha mer. Ble helt blind, følte ikke at jeg ble større. Fikk kort lunte. Ble hensynsløs. Jeg kunne aldri ha utført torpedo-oppdragene uten bruk av anabole steroider, sier 24-åringen, som ennå trener bryting. Vi fortsetter samtalen inne på en kafé. Arnstein avslører en tatovering over hele venstre overarm. En løve er tatovert over hele ryggen. Den hvite T-skjorta sitter som et pølseskinn på den kraftige kroppen. Todagersskjegg.

Han understreker jevnlig poengene ved å slå den ene knyttneven i håndflata.

– Jeg tjente 20 000–40 000 kroner i snitt på hver jobb. I perioder var det daglig innkrevervirksomhet. En gang innkasserte jeg 150 000 på ett enkelt oppdrag.

Sprer frykt

Arnstein husker spesielt én jobb i Fredrikstad: – Typen hadde ikke betalt en båtmotor. Skyldte 60 000 kroner. Jeg sto og venta da han og kona kom hjem. Slo ham i hue og beina… slo ham nesten i hjel. Skulle ikke gjort det, men det klikket for meg. Jeg bare slår og slår og slår. Men han overlevde, og faren betalte til slutt, sier torpedoen, og legger til:

– Men det var hans egen feil. Jeg har ikke dårlig samvittighet for den episoden der. Han betalte jo ikke…

Eks-toppidrettsmannen vet at han løper en risiko som pengeinnkrever.

– Jeg er blitt trua med pistol og balltre jeg også. Det er et stressende liv. Men så lenge man slår først og hardest, går det som regel bra. Det blir helt taust da. Etter en runde har vi liksom gjort opp…

Jobben hans går ut på å spre frykt. Det er markedsføringen i alle ”oppdrag”.

– Og da velger man jo selv hvordan man vil reklamere. Du prøver med det gode først. Som regel går ikke det. Det er nesten best om de ikke betaler, da kan du presse ut av dem det dobbelte av det de skylder. En ”kunde” i 30-åra skjøt seg selv i hodet av frykt for at jeg skulle komme på besøk…

Advarer de unge

Etter å ha gått til psykolog i en lang periode, tar den unge østlendingen i dag sterk avstand fra kriminelt belastede miljøer, og han føler seg mer moden. Han presiserer at han har trappet ned bruken av anabole steroider kraftig, og at han ikke vil være med på brutale torpedo-oppdrag lenger.

– De unge har den svakheten at de tar hva som helst bare for å vokse. Steroider kombinert med partydop som kokain, amfetamin, piller og GHB går ut over hjernen og er livsfarlig. Du føler at du har kontroll, men er ikke i stand til å bedømme dette selv, påstår Arnstein.

– Er du vant til å ha styrke, utholdenhet, høy smerteterskel og gjennomføre treningen lett, er det fryktelig vanskelig å slutte. Men uansett hvordan du vrir og vender på det, vil du slite psykisk etter en tids bruk. Jeg vet hva jeg snakker om. Halvparten av alle jeg kjenner, ”boler”.

– Hvor er du om fem eller ti år?

– Vet ikke. Så lenge jeg kan tjene noen kroner på innkrevervirksomhet, vil jeg vel ta noen jobber. Men jeg vil ikke lenger være for hardhendt. Ting begynte å gå alvorlig galt. Det ballet på seg, og samboeren flytta ut. Må tenke litt på fremtiden…

Han vil råde folk til å være oppmerksom på virkningene av dette idrettsdopet.

– Man blir gær’n i hodet av det. Jeg hadde ikke gjort de brutale tingene hvis jeg ikke hadde brukt anabole steroider. Grunnen til at jeg stiller opp til intervju, er at jeg vil advare andre.

Den tidligere toppidrettsmannen tar ti sekunders pause, før han legger til:

– Det er et drittliv, men vi overlever det.

***

DRAPSDOPET

Eksempler på bestialske volds- og drapssaker der gjerningsmannen/-mennene har brukt anabole steroider (forkortet a.s.):

BENJAMIN-DRAPET: Ole Nicolai Kvisler dømt til 15 års fengsel for medvirkning til drapet på Benjamin Hermansen. Kvisler ble aggressiv og endret oppførsel etter bruk av a.s.

SVELVIK-DRAPET: Maiken Aanes Christensen (15) drept i desember 2000. Slått med jernstang, knivstukket, voldtatt flere ganger. En 20-åring fikk 20 års fengsel. Gjerningsmannen hadde ikke motiv for drapet, annet enn ”Hadde tenkt å drepe noen i flere måneder”. Brukte a.s.

TORTURSAKEN: Fem ungdommer bortførte, slo, pisket, sparket og brukte elektrosjokk mot en 20-årig betjent. Flere av dem brukte anabole steroider.

BEHEIM KARLSEN-SAKEN: April 1999: To tenåringer dømt for vold og trusler etter at Arve Beheim-Karlsen druknet. En av dem brukte a.s.

TENTE PÅ BARNEVOGN: Desember 1998: 24-årig kvinne tente på baby i barnevogn på Stovner i Oslo. Umotivert handling. Kvinnen var kroppsbygger og brukte a.s.

GODLIA-DRAPET: Den 23-årige passasjeren drepte drosjesjåfør Ulf Braathen i november 1998 med fire skudd. 13 års fengsel. Hadde brukt a.s. over lang tid.

SHAHID RASOOL: Den antatte lederen av Young Guns dømt for 108 lovbrudd. Brukte a.s.

VOLDELIGE LEGER: To leger i Fredrikstad tiltalt for vold og ransforsøk i 1998: Banket opp en familiefar, skallet ned og forsøkte å kvele politimannen under pågripelsen. Fem år og ni måneders fengsel. Legene drev med kroppsbygging og brukte a.s.

GRANDE-DRAPET: Forretningsmannen Geir Grande slått i hjel høsten 1996, pga. gjeld på 150 000 kroner. Gjerningsmennene brukte a.s. i stor stil.

KOMPISDRAPET: 35-åring på rømmen fra Ullersmo skutt flere ganger av torpedo og god venn i 1996 pga. en liten krangel. Brukte a.s.

PUBDRAPET: 48-åring skutt og drept i 1996 på pub i Drammen. Drapsmannen (33) brukte a.s.

GISSELVOLD: Nordmann kuttet opp sitt tyske gissel med jaktkniv flere ganger i Sverige. (a.s.)

SEKS VOLDTEKTER: 30-åring dømt til 10 års fengsel i 1994 for voldtekt av seks unge kvinner. Personlighetsforandret etter bruk av a.s.
(Kilder: Oslo politidistrikt,m.fl.)

 

Sinnssykt sinne

Dr. scient Bjørn Barland har intervjuet seks torpedoer om deres forhold til anabole steroider. I avhandlingen hans forteller en av dem:

Jeg jobbet som pengeinnkrever og husker at jeg en gang klippet fingeren av et offer for penger. I dag skjønner jeg ikke hvordan jeg kunne gjøre det.

Mannen forteller også om hvordan dopingen har påvirket kroppen og psyken:

I dag føles kroppen som et vrak. Men det verste er overdrevet dårlig psyke. Her er det snakk om angst og humørsvingninger nesten mot selvmord. Jeg har mistet håret og har nesten ingen testosteronproduksjon.

En av pengeinnkreverne forklarer den psykiske virkningen slik:

Når du bruker anabole steroider, blir du bare sinnssykt hissig. Dersom klienten ikke klarer å betale, slår du til. Det sier bare pang. Steroider flytter grenser i hodet hele tiden. Du blir rusa og gir faen.

Dopingekspert

Dr. scient Bjørn Barland (40), kjent fra Toppidrettsentret og Norges idrettshøgskole, har tatt en doktorgrad i doping og vanket i miljøet i ni år:

– Innkreverne får alle tenkelige oppdrag. Jobbene står i kø. Til og med advokatkontor har engasjert brutale torpedoer til å drive inn bevis, sier dopingeksperten.

Barland mener voldshandlinger er lettere å ty til med doping i kroppen. Hans beskrivelser av misbrukerne er skremmende lesning.

– Mange pengeinnkrevere bruker anabole steroider for å bli voldelige nok til å fikse ”jobben” psykisk. De blir gjerne sykelig opptatt av eget utseende, og opplever en motsatt anoreksi-tilstand: De kan aldri bli store nok.

Etter en tids bruk blir brukerne ofte paranoide, forklarer Barland: – De får personlighetsforstyrrelser og endrer virkelighetsoppfatning. De får et enormt indre stress, sliter med selvmordstanker, tror alle er ute etter dem og føler en konstant mistro til sine nærmeste. De lever på feil side av loven og begynner å gi faen, blir gjerne sikre på at andre lyver og at kjæresten er utro.

Bagateller kan føre til selvmordstanker eller voldsomme raserianfall. De kjenner nesten ikke smerte, tåler mer. Ved disse hendelsene får de ”blackouts”, og husker ikke hva som har skjedd, forteller Barland.

 

 

Kilder:
ViMenn.com

Vi Menn: 05.06.2002
Tekst: Arve Stallvik
Foto: Håkon Bonafede

 

***

 

0 Comments

Leave a reply

©2023 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?