Kodein

Kodein er ikke et prestasjonsfremmende medikament. Det er et kraftig smertestillende opiat. Kodein er egentlig et “pro-drug” for morfin. Kodein må omdannes i kroppen til morfin for å kunne virke smertestillende.

7-8 % av befolkningen mangler evnen til å omdanne kodein til morfin, og hos disse menneskene vil ikke kodein virke smertestillende.

Teorietisk må kodein tas i en dose på 200 mg, som tablett, for å oppnå en tilsvarende smertestillende effekt som 30 mg morfin, som tablett.

Omtrent 10 % av kodeinet blir omdannet til morfin i kroppen. I forhold til morfin er kodein svakere. Omdanningen av kodein til morfin skjer i leveren.

I Norge er Paralgin Forte fra Weifa, som inneholder paracetamol og kodein, mest kjent. Dette er et medikament de fleste i Norge har hørt om eller prøvd. Det skrives ut i hytt og pine av leger til behandling av smerter. Det brukes til alt fra tørrhoste til prolapser.

Mange ser på Paralgin Forte som et ufarlig medikament, men det kan lett føre til avhengighet og overgang til andre narkotiske stoffer. Det er ganske mange husmødre rundt i de tusen hjem som er avhengige av kodeinpreparater.

Eldre damer er ofte glad i hostesaft, som Cosylan med morfin som de går og tar små slurker av døgnet rundt.

I idrett er kodein mye brukt. Da også som smertestillende. I amerikansk fotball er kodeinbruk et kjent problem. Mange bruker det for å dempe smerter fra idrettsskader for å kunne gjennomføre trening og konkurranser.

Kodein vil ikke helbrede skader, bare dempe smertene. Og det er en grunn til at mennesker opplever smerte. Har man en skade bør man ikke spise smertestillende og fortsette å trene. Det vil kunne forverre skaden.

Hvis man får en idrettskade bør denne behandles. I Norge kan man få bra hjelp til idrettskader gjennom f.eks. NIMI. Selvmedisinering med kodeinpreparater er ikke smart.

Bivirkninger på Paralgin Forte er flere enn på ren kodein, ettersom Paralgin Forte inneholder paracetamol i tillegg. En overdose Paralgin Forte eller andre kodeinpreparater kan gjøre at man slutter å puste. Paralgin Forte inneholder det samme som Pinex Forte.

Generisk navn: Kodeinfosfat & Paracetamol

Bivirkninger:
Forstoppelse
Døsighet
Brekninger
Oppkast
Magesmerter
Galleveisdyskinesi hos spesielt disponerte
Allergiske reaksjoner
Vanskeligheter med å tisse
Humøsvingninger
Pusteproblemer

Ved overdose ring 113!

Kilder:
1. Felleskatalogen.no
2. Drugs.com

Foto: Steroider.Net

***

0 Comments

Leave a reply

©2022 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?