Bricanyl

Bricanyl er en velkjent astmamedisin som kanskje er et av de aller vanligste dopingmidlene som finnes. Mange vil kanskje ikke tenke på det som doping, men veldig mange ungdom bruker Bricanyl før tester i gym på skolen.

I Forsvaret er også Bricanyl mye brukt av soldater rett før 3000 meteren, og lignende utholdenhetstester.

Det er også en kjent sak at veldig mange langrennsløpere i Norge bruker Bricanyl eller lignende innhalatorer før en konkurranse. Dette er et ganske omdiskutert tema som vi skal se litt nærmere på.

I et nettmøte på VG Nett ble fikk toppidrettsjef Børge Stensbøl stilt følgende spørsmål:

“Hvorfor har så mange norske langrennsfolk så ofte astma? Alsgård burde ikke gå når han er så plaget av astma, men allikevel vinner han over hele verdenseliten, merkelig. Er de andre så dårlige at en astmasyk nordmann slår dem alle…”

Her er svaret han ga:
“Det er kanskje naturlig at spesielt vinterutøvere får kuldeastma. Utøverne trener ofte i kulda, og trekker inn mye kald luft. Over tid skader dette luftveiene og fører i blant til kuldeastma. Det ville ikke være fair at utøvere som blir plaget av astma ikke skal kunne ta medisiner så de kan fortsette idretten sin.” Meget tynn forklaring…

Forskning som er gjort viser at en utøver med astmaplager aldri vil kunne nå opp mot sitt maksimale potensiale, selv med bruk av astmamedisin. Så vidt jeg husker kan de maks nå 98% av sitt potensiale hvis de har fått astmaplager.

Forskningen viser også at en utøver som ikke har astma, men som allikevel tar astmamedisin, presterer dårligere enn om vedkommende hadde latt være å ta astmamedisin. Altså: Astmamedisin gir overhodet ingen fordelaktig effekt, og de som har astma klarer heller ikke å kompensere gjennom bruk av medisiner”.

For hele saken. Klikk her!

De fleste som har prøvd f.eks. Efedrin, som er en vanlig astmamedisin, vet vel hvor håpløs en slik uttalelse er.

Her er et utdrag fra en sak i Dagbladet i 2003:

“På en pressekonferanse etter det russiske mesterskapet rettet den russiske landslagslegen grove beskyldninger mot nordmennenes bruk av astmamedisin.

– Enten er de syke og må ha behandling eller så får de konkurrere på like vilkår som alle andre, sa Aleksandr Dimitrijev til nyhetsbyrået Reuters. Legen la til at russerne hevder at mange vestlige utøvere ganske enkelt fordekker sitt dopingbruk ved å benytte stoffer til å behandle astma.”

Hvorfor skulle denne legen si dette hvis astmamedisiner ikke kan gi noen fordelaktig effekt som Børge Stensbøl påstår at det ikke har?

Spørsmålet man kan stille seg er jo om hvor vanskelig det er å få en lege til å stille diagnosen astma for norske langrennsløpere?

Bricanyl er en selektiv beta 2 stimulator. Den virker i terapeutiske doser hovedsakelig på beta 2 reseptorene i bronkialmuskulaturen. Det øker nedsatt mukociliær transport. Stimulering av beta 2 reseptorene i uterusmuskulaturen gir relakserende effekt.

Uansett hva Børge Stensbøl måtte si for å forsvare norske idrettsutøvere så kan mennesker som ikke har astma få et bedre oksygenopptak ved bruk av Bricanyl eller lignende astmamedisiner.

Hvor mye bedre vet vi ikke, men ettersom så mange langrennsløpere benytter Bricanyl og Ventolin så er det sannsynlig at det kan være et effektivt dopingmiddel. Og alle kroppsbyggere og “strongmen” som har prøvd astmamedisiner vet at det gir prestasjonsfremmende effekter, ellers ville de jo ikke brukt dem!

For folk som bruker det på ungdomsskole tester og lignende nivå tror vi at det er ganske meningsløst å tilfeldig hive innpå en masse Bricanyl.

Det kan også være farlig. Vi har snakket med folk som har havnet på sykehus etter overdreven bruk av Bricanyl. Som med all bruk av dopingmidler må man vite hva man driver med for å tjene på å bruke det.

Som mange vet kan legemidler påvirke effekten av hverandre. Dette kalles “interaksjoner”. Når det gjelder Bricanyl har vi et utdrag fra Astra Zenecas nettside:

“Interaksjoner: Betablokkere, fremfor alt ikke-selektive, kan redusere eller helt oppheve effekten av beta 2 -stimulatorer. Hypokalemi kan potenseres av samtidig behandling med xantinderivater, steroider og diuretika”.

Bricanyl lages av Astra Zeneca. Det kommer som innhalator som kalles “turbuhaler”. Den har pulver inni som pustes inn i ett kraftig åndedrag.

Stoffet virker etter kun få minutter og effekten varer i opptil 6 timer. Hver innhalator inneholder 200 doser. Vi har ingen informasjon om hvordan Bricanyl vanligvis doseres i dopingsammenheng.

Bricanyl finnes også i andre varianter, som innhalasjonsvæske og tabletter.

Høye doser kan gi rytmeforstyrrelser hos pasienter med koronar hjertesykdom. Bricanyl kan være farlig for mennesker med diabetes eller hypertyreoidisme, eller som har hatt bronkospasme.

Generisk navn: Terbutalinsulfat

Bivirkninger:
Skjelving
Hodepine
Muskelkramper
Kvalme
Hjertebank og takykardi
Rastløshet, hyperaktivitet
Søvn- og adferdsforstyrrelser som agitasjon
Toniske muskelkramper
Hjertearytmier
Atrieflimmer
Supraventrikulær takykardi
Ekstrasystoler
Urticaria
Eksantem
Ved behandling av premature rier har hyperglykemi og ketoacidose vært beskrevet hos gravide kvinner med diabetes
Hypokalemi
Uro
Hyperglykemi; diabetespasienter
Bronkospasme

Ved overdose ring 113!

Symptomer på overdose: Hodepine, uro, tremor, toniske muskelkramper, palpitasjoner, arytmier. Av og til blodtrykksfall. Hyperglykemi, laktacidose, hypokalemi (vanligvis ikke behandlingstrengende).

***

Kilder:
1. Felleskatalogen.no
2. Astrazeneca.no
3. VG.no
4. Dagbladet.no

Foto: Steroider.Net

***

0 Comments

Leave a reply

©2022 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?