GHB

GHB er mest kjent som et rusmiddel, men har lenge vært brukt i idrettsammenheng. GHB gir brukeren dypere søvn, og stimulerer hypofysen til å frigjøre mer veksthormoner.

Dessverre så øker også nivået av prolaktin som motarbeider effekten av det høyere nivået veksthormoner. Dette kan kanskje forklare hvorfor brukere sjelden opplever anabol virkning av GHB.

Det positive med GHB er at brukeren sovner fortere, sover dypere og våkner full av energi. Problemet er at dette ikke varer lenge og man kan fort bli avhengig av GHB eller andre sovemedisiner. Mange kroppsbyggere har blitt avhengig av GHB.

Den kjente kroppsbyggeren og “steroid guru” Mick Hart er kjent for å prøve ut og gi råd om bruk av forskjellige dopingmidler.

For noen år tilbake fikk han tilbud om å prøve GHB, og som rådgiver gjorde han det for å kunne fortelle hvordan det virket. Og for å stille sin nysgjerrighet.

Han syntes effekten var veldig bra. Han begynte å bruke det daglig. Etter hvert økte han dosen mer og mer. Til han ble avhengig. I hele to år brukte han GHB, men klarte å slutte. Nå driver han Project GHB.

For hele historien. Link her: http://www.projectghb.org/

GHB som rusmiddel kom til Norge trolig rundt 1998. Det ble raskt et populært motedop, og en lang rekke overdoser ble registrert rundt omkring i landet.

Spesielt i house miljøet var GHB populært. Selv om house miljøene mer eller mindre er borte er fortsatt GHB et populært rusmiddel, og vi hører fortsatt om overdoser og dødsfall i media.

I Norge blir GHB produsert på kjøkkenbenken til en eller annen luring som har funnet oppskriften på nettet. Råvarene kjøpes enkelt i farvehandelen.

I tillegg til at slike produkter ofte er usterile kan feil blandingsforhold gjøre at stoffet er etsende og kan gjøre stor skade i kroppen. Er man uheldig kan man få en blanding av GHB og lut, noe som kan gi en kraftig etsning i munnen og halsen.

Da GHB ble kjent og forbudt begynte noen luringer å lage GBL for å prøve å omgå lovverket. GBL fungerer på samme måte og følger de samme lovene som GHB.

Legemiddelverket sier at kjemiske slektninger (derivater) av stoffene på lista også er forbudt. Og for de som enda ikke har oppfattet det: Kjøp, salg, besittelse og bruk av GHB og GBL er forbudt i Norge. Forskjellen er at GBL
er mye mer potent enn GHB og det skal lite til for å overdosere GBL.

I USA ble GHB solgt som kosttilskudd ganske lenge, men ble tatt av markedet rundt 1990. Da ble det solgt som pulver. I Norge selges det vanligvis som flytende væske.

GHB er et nedbrytningsprodukt av neurotransmitteren GABA. Neurotransmittere er signalstoffer i hjernen, som fungerer som “budbringere” mellom forskjellige deler av hjernen.

Det finnes signalstoffer som gjør at vi blir mer oppstemte og rastløse, og det finnes hemmende stoffer som gjær oss rolige og fjerner angst, eller gjør oss sløve.

Det vanligste hemmende signalstoffet i hjernen heter GABA (gamma amino hydroksybutyrat). GHB er en forkortelse for gamma hydroksybutyrat, og ligner på GABA. GHB finnes også naturlig i hjernen og er en del av stoffskiftet til GABA.

GHB ble fremstilt av den franske legen Dr. Laborit i 1950 årene. Det ble utviklet som et bedøvelsesmiddel, men bruken ble begrenset pga dårlig smertestillende effekt og bivirkninger.

Som rusmiddel selges det i “korker” dvs i korken på halvlitersflasker. Dette gjør det lettere for selgere å måle opp når de selger GHB på utesteder.

Rusen inntrer etter ca 5 – 30 min. Den varer vanligvis fra en og en halv til tre timer.

Man føler seg varm, oppstemt, selvsikker og kan lett få “prate kick”. Selv om det ikke finnes noen trygg måte å dosere GHB så er det farligste hvis man starter rett på en stor dose.

Det er også farlig hvis man etter å ha tatt en dose og føler at det ikke virker, tar en ny dose før den første dosen har begynt å virke. Da vil man lett kunne overdosere GHB.

Hvis du først skal være så dum å bruke GHB så begyn på en veldig lav dose, og vent en time før du evt inntar mer. Selv om selgeren påstår at du fint kan starte på en kork, så ikke hør på han.
Han kan ha høyere toleranse for stoffet enn deg. En dose som er liten for han kan bety den sikre død for deg!

Drikk heller aldri rett fra flasken. Hvis du er uheldig har du fått en blanding av GHB og lut. Det kan være etsende for munnen og halsen. Smaken av GHB er forferdelig.
Smaken kan sammenlignes med lukten av tapet lim. Mange blander det med juice eller brus for å klare å drikke det.

GHB blir ofte kalt “liquid E” eller flytende ecstasy, men dette er bare et salgstriks. Kjemisk minner stoffet verken om ecstasy, amfetamin eller LSD.

Rusen kan ikke sammenlignes med ecstasy i det hele tatt. Rusen er veldig annerledes. Rusen fra GHB alene kan sammenlignes litt med alkohol.
Man får dårligere kontroll over muskler og dårligere koordinasjonsevne. Man føler seg varm, oppstemt, euforisk og selvsikker. Det er også vanlig å få “prate kick”, som også er vanlig med amfetamin. Mange bruker GHB sammen med andre rusmidler.

GBH kan virke som en “rusforsterker”, hvor den øker effekten av andre stoffer. Det gjør at GHB er livsfarlig å kombinere med alkohol, rohypnol, valium, morfin, heroin og lignende stoffer.

GHB er et såkalt “date-rape drug”, et stoff som kan brukes til å bedøve et intetanende offer før en voldtekt. Utspekulerte voldtektsmenn putter GHB i drinken til jenter på byen.
Jentene blir veldig rusa og voldtektsmannen later som om han er en snill venn som skal hjelpe jenta hjem…
Rohypnol er også et kjent “date-rape drug”. Av den grunn har produsenter begynt å tilsette et blått fargestoff i tablettene.
Desverre er GHB umulig å oppdage i en drink. Eneste man kan avsløre det på er smaken. Hvis man er heldig og ikke er for full. GHB smaker som sagt det samme som tapet lim lukter.
Jenter som er på fest eller på byen bør aldri ta imot drinker fra fremmede som de ikke har sett ble laget i baren. Heller aldri gå fra drinken sin og drikke den etterpå.

Det er spesielt viktig at personer med hjerteproblemer, lavt eller høyt blodtrykk, pustebesvær eller epilepsi, ikke bruker GHB.

GHB

4-Hydroxybutanoic acid
Generisk navn: Gamma hydroksy butyrat
Formel: C4 H8 O3
Kallenavn: Kork, flytende ecstasy, liquid E, vann

Bivirkninger:
Blodtrykksfall
Lavere hjertefrekvens
Kramper
Brekninger
Rus
Pustebesvær, pustestans
Koma
Avhengighet
Svimmelhet
Koordinasjonsvansker
Bevissthetstap
Hodepine
Hjertesvikt
Forgiftning
Synsforstyrrelser
Psykose
Økt svetting
Sår pga etsende lut i munn og hals
Hukommelsesvikt, blackout
Plutselig død

Ved overdose ring 113!

***

Kilder:
1. Futureoslo.no, Uteseksjonen i Oslo
2. Lommelegen.no
3. Hfu.no, helsestasjon for ungdom
4. NoDrugs.se
5. Projectghb.org
6. Pasienthandboka.no
7. Wikipedia.org

Foto: Steroider.Net

***

0 Comments

Leave a reply

©2022 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?