Koffein

Koffein har blitt brukt av mennesker siden tidenes morgen. Koffein er et av de mest kjente legemidlene som finnes. Det brukes daglig av millioner av mennesker. I form av kaffe og cola drikker. Det brukes også som et dopingmiddel og var tidligere på IOCs dopingliste.

Koffein er et alkaloid som finnes i hele 60 forskjellige planter. Som for eksempel kaffe, te, kakao- og kolaplantene. Der fungerer det som et insektsmiddel som dreper insekter som spiser av planten. Koffein finnes i mange forskjellige leskedrikker. Mest kjent er te, kaffe, Coca Cola og Pepsi.

Kaffe inneholder ca 40 – 80 mg koffein pr dl. Te inneholder i ca 25 mg pr dl.
Cola drikker inneholder rundt 10 mg pr dl. Kakao og sjokolademelk inneholder 3 – 5 mg pr dl, som er omtrent det samme som i koffeinfri kaffe. Kaffebønnen “Coffeea Arabica” inneholder ca 12 mg koffein pr gram.
Koffein virker ved å blokkere adenosin A1 og A2 reseptorer. De fleste effekter kommer fra denne mekanismen.

Koffein er strukturellt lik adenosin og binder seg til adenosin reseptorer på overflaten av celler uten å aktivere dem. Dette blokkerer effekten av adenosin, noe som gir en økt aktivitet av neurotransmitteren dopamin. Dopamin brukes i hjernen til å overføre bestemte signaler mellom hjerneceller og forekommer i en rekke viktige systemer som regulerer muskelbevegelse, våkenhet, glede, entusiasme og kreativitet.

Denne økningen av dopamin er ansvarlig for den sentralstimulerende effekten av koffein.
Den hemmende effekten av adenosin øker også nivået av adrenalin. I tillegg har koffein vist seg å hemme enzymet fosfodiesterase, men bare i store doser. Dette kan forlenge effekten av amfetamin, efedrin og lignende stoffer.

Sporadisk bruk av koffein kan også øke nivået av seratonin. Dette kan gi endringer i humøret.
Koffein kan være prestasjonsfremmende i mange idretter. Spesielt i idretter hvor konsentrasjon eller utholdenhet er viktig.

Koffein øker den fysiske utholdenhetsevnen, og stoffet er av IOC klassifisert som et dopingmiddel. Selv om det ikke for tiden er på dopinglisten så er det med i overvåkingsprogrammet (Monitoring Program) til WADA.
Koffein gir også brukeren økt velvære, bedre humør, økt konsentrasjonsevne, våkenhet og mindre søvnbehov. Dette er også grunnen til at så mange mennesker drikker kaffe på jobb hver dag.

Koffein er faktisk mildt vanedannende. Inntak over 500mg, som tilsvarer ca 1 liter kaffe daglig. Kan føre til koffeinisme. Som er navnet på en som er avhengig av koffein. Dette skulle tilsi at det finnes relativt mange mennesker verden over som er “koffein junkies”.

Hvis en person som er avhengig av ikke får sin daglige koffein vil han kunne få abstinenser i form av hodepine, angst, tretthet, irritabilitet, nedsatt energi og influensa symptomer. Dette kan vare i opptil én uke.
Dødelig dose er 5 – 10 gram!

Effekten av koffein kommer ca 15 – 45 minutter etter inntak. Når det tas oralt. Koffeinet er helt absorbert og i blodet etter ca 45 minutter.
For mennesker med angst, uro og andre psykiske plager kan koffein forverre problemet. Det samme gjelder for mennesker med hjerte problemer, som arytmier. Og mageproblemer som dyspepsi.

En litt ukjent virkning av koffein er at det stimulerer hypofysen til å frigjøre veksthormoner. Koffein brukes også i mange kosttilskudd beregnet for fettforbrenning. Mest kjent er kombinasjonen efedrin, koffein og Aspirin. Dette kalles ECA stack.

Les mer om ECA Stack her: http://steroider.net/eca-stack/

Før kunne man kjøpe koffein reseptfritt på apotek i Norge. Nå får man ikke kjøpt ren koffein uten resept, men koffein finnes i andre reseptfrie legemidler. Fenazon-Koffein fra Nycomed Pharma og Fanalgin Weifa er smertestillende legemidler som brukes mot hodepine, tannpine og menstruasjonssmerter.

Selv om det kan være fristende er det ikke lurt å bruke dette i forbindelse med trening og slanking. Fenazon er et stoff man ikke bør ha i kroppen med mindre man har smerter.

Koffein

1,3,7-trimethyl-1H-purine-2,6(3H,7H)-dione
Formel: C8 H10 N4 O2
Generisk navn: Koffein
Sporingstid: Uvesentlig
Halveringstid: Ca 4 timer

Bivirkninger:
Uro
Angst
Hodepine
Nervøsitet
Søvnløshet
Palpitasjoner(hjertebank)
Høy puls
Diaré
Dyspepsi, sure oppstøt
Kvalme
Oppkast
Magesmerter
Kramper
Nedsatt konsentrasjon
Forvirring
Panikkangst
Agitasjon
Arytmier, hjerterytmeforstyrrelser
Økt blodtrykk
Økt kroppstemperatur
Rødming
Takypné
Svimmelhet
Øresus
Hørsels og synsforstyrrelser
Økt diurese, hyppig vannlating

Ved overdose ring 113!

Kilder:
1. Tidsskriftet.no; Farmakologiske effekter av koffein av Olav Spigset
2. 1995 Jan;49(1):37-50. Related Articles, Links Pharmacological rationale for the clinical use of caffeine. Sawynok J. Department of Pharmacology, Dalhousie University, Halifax, Nova Scotia, Canada.
3. Wikipedia.no/se/com

Foto: Steroider.Net

***

0 Comments

Leave a reply

©2022 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?