ALA – Liponsyre

Dette kosttilskuddet er veldig interessant og har mange gode egenskaper som er nyttige for både idrettsutøvere, inaktive og syke mennesker. ALA (alpha-lipoic acid) eller Thioctic acid eller Liponsyre er i Norge klassifisert som et legemiddel.

Det er veldig trist, men så fort et kosttilskudd har beviselige helsebringende effekter vil staten ha sin del av kaka.

Det er veldig synd for de helsebevisste av oss som kunne hatt glede av å bruke dette helt ufarlige ”kosttilskuddet”. I de fleste andre land i verden selges ALA som kosttilskudd, så mange tar en liten tur til svinesund for å handle ALA.
Det er ikke forbudt å ta med litt til eget bruk, men koster det mer enn 200 kr må man betale moms ved innførsel. Man kan ta med inntil tre måneders forbruk fra EØS land. Sjekk med tollvesenet hvis du er usikker.

Hvilke effekter ALA har:

1. Kraftig antioksidant

Antioksidanter er ikke et bestemt stoff, men en samlebetegnelse på en rekke kjemiske molekyler som produseres i kroppen både hos mennesker og dyr. Og i planter.

Disse stoffene kjenner vi som vitaminer, mineraler og fytostoffer (bl.a. fargestoffer). Mange er godt kjent, som vitamin C og E, mens andre er mindre kjente, som flavonoider i frukt, bær og grønnsaker.
Disse stoffene har det til felles at de kan nøytralisere reaktive og potensielt skadelige stoffer i kroppen. Et ord de fleste har hørt om er ”frie radikaler”.

Det er reaktive og potensielt skadelige stoffer. Antioksidantene tar seg av disse og holder dem under kontroll, slik at de ikke forårsaker skade på vev og celler i kroppen.
Frie radikaler dannes kontinuerlig i kroppen fordi vi puster inn oksygen. Oksygen omdannes i kroppen til vann i en prosess som gir oss energi. Under denne prosessen dannes det frie radikaler, eller såkalte ”reaktive oksygen forbindelser”.

Disse kalles kjemisk for oksidanter, og kan starte en rekke skadelige prosesser i kroppen, oksidasjon. Hvis man skulle velge blant alle anbefalte antioksidanter på markedet så er ALA den aller beste. ALA beskytter også øvrige antioksidanter i kroppen.

2. Økt insulinfølsomhet

Insulin er som kjent et hormon. Det bygger muskler (og er veldig anabolt), glykogendepoter og fettdepoter. (Hvis du vil vite mer om hormoner og hvordan de virker så klikk her!)

Det er viktig at kroppen effektivt registrerer insulinet. Insulin er et kraftig hormon og det skal ikke mye til for å kontrollere blodsukkeret, og gjøre transporten av karbohydrater og aminosyrer til musklene optimal.

ALA kan øke insulinfølsomheten hos både friske og mennesker med diabetes. Ved å øke insulinfølsomheten trengs det mindre insulin til for å gjøre den samme jobben som tidligere.

ALA øker også muskelcellenes innhold av GLUT4, et glukosetransporterende protein som forsyner muskelvev med glukose. Det samme gjør insulin, men med ALA kan man få denne effekten uten insulinets fett skapende egenskaper.

Det vil kunne føre til større pump dvs. mer blod i musklene under trening, og forbedret prestasjon.

Så ved å få ned insulin nivået vil man få økt fettforbrenning. Det er viktig for diabetikere at de forstår at ALA bør brukes i samråd med lege ettersom økt insulinfølsomhet vil kunne gjøre at insulindoseringen må endres.

3. Fettforbrenning

Ettersom ALA gir økt insulinfølsomhet kan det hjelpe til med vektreduksjon. I begynnelsen av en diett hvor ALA brukes vil en overvektig person først kunne oppleve en liten vektøkning.

Det er fordi ALA også kan øke insulinfølsomheten hos fettcellene. I tillegg øker glykogenlagringen og opptaket av aminosyrer til musklene. Vektøkningen er ganske liten, og går over til vekttap når vedkommende har brukt ALA en liten stund.

ALA

4. Pump

Som nevnt over, men ALA kan være et bra alternativ til insulin og lignende stoffer, for kroppsbyggere som skal stille i konkurranse.

For de som ikke vet hva dette gjelder så handler det om å få mest mulig størrelse og trykk i musklene den dagen man står på en scene.
Til dette brukes ofte insulin for å få mest mulig glukose i muskelcellene. Men insulin er farlig og bør unngås for enhver pris. For en som bare trener for å ha det bra og se bra ut vil det kanskje føles bra å få bedre pump under treningen.

5. Kreatin

Jo høyere insulinfølsomhet man har, desto bedre blir kreatinopptaket i musklene. Som de fleste vet blir det stadig funnet opp nye kosttilskudd som har kreatin blandet med andre stoffer for å øke effekten av hverandre.

Som f.eks. kreatin + karbohydrater, eller kreatin + pyruvat (se kreatin for mer info). Noen kreatinblandinger inneholder ALA. Dette kan gi en spesiell brennende følelse i strupen når det drikkes pga ALA som er tilsatt.

En annen måte å bruke ALA´s positive egenskaper er å ta det sammen med kreatin. Opptaket av kreatin til muskelen blir bedre jo høyere insulinfølsomhet du har. Iblant tilsettes derfor ALA i ulike kreatinblandinger.

Om du har prøvd en av de som inneholder ALA i pulverform har du sikkert kjent en brennende følelse i strupen når du drikker kreatinblandningen. Det er ALAen som gir denne spesielle følelsen.

ALA gjør at insulinet fungerer bedre og signalet til muskelen om å ta opp både glukose og kreatin blir forbedret. Resultatet blir høyere nivåer av kreatin i musklene, og dermed en større effekt av kreatinet.

Kan ALA være farlig?

Så lenge man holder seg til anbefalte doseringer er ikke ALA farlig. I overdrevent store doser kan alle stoffer være farlig, men det er ikke rapportert om noen bivirkninger av ALA innenfor anbefalte doseringer.

Og hvorfor i alle verden skulle man ta mer enn anbefalt dosering?

Vanlig dose er 200 – 600mg om dagen. Mindre enn 200mg er ikke helt bortkastet, men vil da kun fungere som antioksidant. Doser på 3000mg daglig skal visstnok være optimalt i forhold til fettforbrenning og økt prestasjon.

Bivirkninger:
Halsbrann

ALA kan ha flere bivirkninger, men vi har ikke funnet flere.

***

Kilder:
1. Fettforbrenning -alt du trenger å vite, av Fredrik Paulun
2. Joslinresearch.org
3. Iform.no

Foto: Steroider.Net

***

0 Comments

Leave a reply

©2023 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?