Fra den endokrine kjertelen hypofysen frigjøres flere hormoner. Dette gjøres “på ordre fra” hypotalamus, som er “den overordnede endokrine kjertelen”. Hypotalamus produserer det TSH stimulerende hormonet TRH.
Deretter frigjør hypofysens forlapp TSH (tyroidea stimulerende hormon), som via blodbanen går til skjoldkjertelen. Så produserer skjoldkjertelen T4(tyroksin) eller T3(trijodotyronin). Mengden av T3 og T4 i blodet “oppfattes” av hypotalamus, som enten øker eller minsker produksjonen av TRH.
Som de fleste oppegående mennesker skjønner er dette en veldig delikat balanse, som det ikke er særlig lurt å kødde med på egenhånd.
T3 og T4 produseres i follikkelcellene i skjoldkjertelen(tyreoidea). Skjoldkjertelen ligger på halsen rett under strupehodet. Follikkelcellene tar opp jodmolekyler fra blodet gjennom cellemembranen.
Follikkelcellene syntetiserer proteinet tyroglobulin som lagres i follikkelcellenes hulrom. Hvert tyroglobulinmolekyl inneholder mer enn 100 molekyler av aminosyren tyrosin. Ved en enzymatisk prosess som kalles jodering, festes ett eller to jodmolekyler til tyrosin.
Tyreoideahormonene dannes så ved enzymatisk sammenkobling av to og to joderte tyrosinmolekyler. De to hormonene skiller seg fra hverandre ved at trijodotyronin har tre jodatomer mens tyroksin har fire. Vanligvis produserer follikkelcellene 20 – 30 ganger mer tyroksin enn trijodotyronin.
I blodet transporteres tyreoideahormonene bundet til forskjellige plasmaproteiner. Det viktigste av disse, som det er verdt å merke seg, er tyroksinbindende globulin(TBG), som binder begge hormonene.
Som med andre hormoner er det de frie hormonmolekylene som kan binde seg til en reseptor hos målcellene. For tyroksin er kun 0,02%, mens for trijodotyronin er 0,5%, av den totale konsentrasjonen i blodet frie.
Trijodotyronin har ca fem ganger så høy biologisk aktivitet som tyroksin. Det er trijodotyronin som hovedsaklig formidler tyreoideahormonenes virkning. Tyroksin er et prohormon og omdannes til trijodotyronin i målcellene.
T4 som medisin brukes ofte av eldre kvinner som har stoffskifteproblemer. Tyroksin øker forbrenningen, eller stoffskiftet om du vil. Et lavt stoffskifte kalles “hypotyreose”, mens et for høyt stoffskifte kalles “hypertyreose”.
For de som ønsker en raskere forbrenning, men ikke ønsker å bruke legemidler på egenhånd, så er det verdt å merke seg at jod er viktig for produksjonen av disse hormonene. Jod finnes i kosttilskudd som f.eks. kelp. Det finnes også kosttilskudd med både tyrosin og jod(kelp). Selv om man heller ikke bør overdrive bruk av slike kosttilskudd, så er det mye tryggere enn å bruke T3 eller T4 på egenhånd.
Tyreoideahormonene har mange viktige funksjoner i kroppen. Det øker stoffomsetningen slik at varmeproduksjonen stimuleres og oksygenforbruket blir større. Unntatt i hjernen og gonadene. Normal lengdevekst er avhengig av normal produksjon av tyreoideahormoner. Det samme gjelder for sentralnervesystemet, og mye annet viktig men som ikke er så vesentlig i denne sammenhengen.
Kroppsbyggere bruker tyreoideahormoner av flere grunner. Transporten av proteiner og karbohydrater til muskelcellene går fortere og man kan tilføre kroppen mer “byggematerialer”. I tillegg kan man brenne fett mer effektivt. Når T3 eller T4 tas sammen med anabole steroider vil den anabole effekten bli noe bedre. Men så øker også sjansen betraktelig for at noe går galt.
Ved for høy dose vil også proteiner og karbohydrater bli “brent” og det vil gå utover muskelmassen. Det er også viktig å vite at når T3 eller T4 brukes alene vil det gå utover muskelmassen. Man vil ikke kunne bruke tyreoideahormoner alene uten at også muskelmasse forsvinner.
T3 og T4 kan være veldig farlig å bruke ettersom kroppen kan slutte å produsere tyreoideahormoner selv, og du må da kanskje bruke det resten av livet. T4 er noe mindre farlig å bruke enn T3, så mange tror at det trygt. Desverre så er disse hormonene veldig farlig å bruke hvis man ikke trenger det medisinsk.
Sjansen for at kroppens egen produksjon av tyreoideahormoner skal opphøre er veldig mye større, sammenlignet med anabole steroider og testosteronproduksjonen. Å få T3 eller T4 som medisin er heller ikke noe man bare kan få av legen uten videre.
Bare se på “eldre” kvinner, som får tyroksin. Det blir mye vanskeligere å komme i bra form, utseendemessig. Sjansen er stor for at man blir feit, og at det blir vanskelig å gjøre noe med det.
Tyreoideahormoner blir ofte brukt sammen med Clenbuterol, anabole steroider, insulin eller veksthormoner.
Vanlig dose T4 for menn er ca. 200-400mcg, mens T3 er 100mcg om dagen. Med disse hormonene er opptrapping og nedtrapping utrolig viktig. Mye viktigere enn ved bruk av anabole steroider. En kur med T3 bør aldri være lengre enn seks uker. T4 maks 8 uker.
Selv en så “kort” kur kan ødelegge forbrenningen din for alltid! Som med alle andre medikamenter bør spesielt de som har sykdommer være forsiktig. T3 og T4 bør, ihvertfall, ikke brukes av personer med diabetes, angina, hjertefeil, myokardinfarkt, hypertensjon eller andre hjerte-karsykdommer. Det er også viktig å huske at effekten av andre medisiner kan påvirkes.
Hvis du overdoserer T3 eller T4, ring legevakt umiddelbart for å begrense skadene.
T4: Toksisk dose ved akutt overdosering fra ca. 2 mg, risiko for moderat forgiftning fra ca. 4 mg.
T3: Toksisk dose ved akutt overdosering fra 0,75-1 mg.
Se felleskatalogen for mer info.
Generisk navn: T3(trijodotyronin) og T4(tyroksin)
Halveringstid(tyroksin): 6-7 dager ved eutyreoid(normal)tilstand, forlenget halveringstid ved hypotyreose
Bivirkninger:
Permanent forandret/ødelagt stoffskifte
Dehydrering
Forstørret skjoldbruskkjertel
Diaré
Skjelvende hender
Økt svetting
Søvnløshet
Raskere hjerterytme eller uregelmessig hjerterytme
Kvalme
Rastløshet
Langvarig overdosering kan øke risikoen for osteoporose(beinskjørhet) og arytmier
Ved overdosering kan tyreotoksiske symptomer, prekordiale smerter og smerter i ekstremitetene forekomme.
Kortpustethet
Svimmelhet
Hodepine
Andre psykiske reaksjoner
Overdosering: Palpitasjoner, takykardi, hjertearytmier, avmagring, angina pectoris, tremor, hodepine, diaré, nervøsitet, søvnløshet, svetting og nedsatt varmetoleranse. Ved overdose ring 113.
***
Kilder:
1. Menneskekroppen -fysiologi og anatomi, Egil Haug, Jan G. Bjålie, Olav Sand, Øystein V. Sjaastad og Kari C. Toverud
2. Anabolics 2006, William Llewellyn
3. Felleskatalogen.no
Foto: Steroider.Net
***