PCT – Bridging – Nedtrapping

PCT står for “post cycle therapy” eller “post cycle treatment”. PCT er noe som blir mer og mer vanlig. En PCT går ut på å bevare mest mulig muskelmasse etter avsluttet kur, og å prøve å sette i gang kroppens testosteron produksjonen.
For å få noe ut av å lese dette bør du har litt kunnskap om medikamentene og forkortelsene som blir omtalt i denne artikkelen.
Klikk her for mer informasjon om:
ClenbuterolhCGClomidNolvadex

Kroppens hormoner

Det har lenge vært usikkert om HCG, Clomid eller Nolvadex er lurt å bruke etter en kur. Vi har snakket med mange eksperter og fått forskjellige svar.
Vi har heller ikke funnet noe bevis for at PCT er entydig positivt for alle steroidbrukere. Foreløpig vil vi derfor ikke anbefale folk å bruke noe som helst, men heller vise hva vi har funnet. For så å komme tilbake til dette når vi har mer informasjon.
Mange steroidbrukere vil kaste seg over et hvert dokument som viser at Clomid eller HCG gir en økning i testosteron produksjonen, og rope “se her, hva var det jeg sa!”.
Det finnes noen forsøk med Clomid og HCG som har gitt gode resultater, men det er viktig å aldri glemme at disse forsøkene er gjort av forskere og leger. Ikke av “bolern i gata”. Det betyr at slike resultater ikke alltid lar seg direkte overføre til steroidbrukere som skal gjøre dette på egenhånd.
Mange vi sikkert fnyse av dette og tenke at vi er fulle av dritt og ikke vet hva vi snakker om. Sannheten er at vi ønsker steroidbrukere bare det beste. Hvis vi finner noe som kan hjelpe brukerne så skal vi selvfølgelig fortelle om det. Og hvis dere har informasjon som vi kan bruke for å forbedre oss vil vi gjerne ha det…
I en studie gjort i 1975 fikk syv menn i alderen 20 til 27 år injeksjoner med testosteron enantat. De fikk 250mg i uken i 21 uker. Her skulle forskerene finne ut hvilken effekt langvarig bruk av testosteron hadde på forplantningsevnen hos menn.
De fant ingen toksiske bivirkninger. Noe som viser at testosteron ikke er så veldig giftig for leveren. Kjønnsdriften og evnen forble uforandret. I snitt gikk disse mennene opp 3,6kg i kroppsvekt. Under studien ble verdiene; LH, FSH, testosteron og androstenedione overvåket. Før, under og etter inntaket av testosteron enantat.
Testosteron nivået gikk opp, mens LH og FSH gikk raskt ned. Spermkonsentrasjonen falt til verdier under tre millioner spermier pr ml sædvæske. Hos friske menn er antallet vanligvis over 20 millioner pr ml. Dette bekrefter at de fleste menn er sterile på en kur med anabole steroider.
13 til 16 uker etter avsluttet inntak av testosteron enantat hadde antallet sædceller økt mye. Men antallet sædceller holdt seg lavere enn før testosteron “kuren” i tre av mennene i 25 til 28 uker etter avsluttet inntak.
Nivået av LH økte raskt etter avsluttet behandling, mens nivået av testosteron ikke økte før lenge etterpå. Ikke før ti uker etter avsluttet “kur” begynte testosteron verdiene å øke. Selv om LH verdiene økte raskt fra uke 3.
Dette kan fortelle noe om hvor liten effekt Clomid alene vil ha i PCT. Grunnen kan være at testiklene er mindre motakelige for LH, har krympet mye og ikke klarer å produsere den mengden testosteron som hypotalamus “ønsker”.
Anti-østrogener som Clomid og Nolvadex brukes i PCT fordi det øker utskillelsen av LH. Dette skjer ved å “blokkere” negativ (feedback)tilbakekobling fra østrogener på hypotalamus.
Litt enklere forklart Clomid får kroppen til å produsere mer LH. HCG derimot fungerer litt annerledes. Hos menn etterligner HCG effekten til LH. LH stimulerer Leydig cellene i testiklene til å produsere testosteron.
“Program for Wellness Restoration(PoWeR)” med blant annet Dr. Michael Scully, jobber med å øke livskvaliteten til HIV positive mennesker. De bruker blant annet anabole steroider for å øke muskelmasse hos HIV syke.
I en ukontrollert studie fikk 19 HIV negative friske menn i alderen 23 til 57 år testosteron cypionat og nandrolon decanoat(Deca Durabolin) i 12 uker. Deretter ble de satt på en PCT på 45 dager. Alle fikk tilbake full funksjon i HPGA.
I denne studien ble Clomid kombinert med HCG. Selv om jeg har sett mange PCT kurer som steroidbrukere har brukt. Har ingen vært i nærheten av det som ble brukt i denne studien.
Før du leser videre er det viktig for oss at du som leser har en ting helt klart for deg. Dette erikke noe vi anbefaler at du skal gjøre etter en kur med anabole steroider. Dette er kun én studie, og vi ønsker bare å vise hva vi har funnet hittil.
Her er et utdrag fra studien:
“An uncontrolled study of 19 HIV-negative eugonadal men, ages 23 – 57 years, administered testosterone cypionate and nandrolone decanoate for 12 weeks, and then were treated simultaneously with a combined regimen of human chorionic gonadotropin (hCG) (2500 IU/QODx16d), clomiphene citrate (50 mg PO BID x 30d) and tamoxifen (20 mg PO QD x 45d), to restore the HPGA.”
Det blir noe sånt som dette:
Husk at eksempelet over var beregnet ut ifra hva forsøkspersonene brukte av steroider og dosering. Det behøver ikke å være riktig i forhold til hva du har brukt.
Og igjen: Steroider.Net anbefaler på ingen måte at du skal bruke disse legemidlene på denne måten!
Når man er ferdig med en kur anabole steroider er det veldig mye som kan være i “ubalanse”. Østrogen nivået kan være høyt, testosteron nivået lavt, LH lavt, FSH lavt, osv.
Hvordan de forskjellige verdiene ser ut kan komme an på så mye. Alder, hvilke steroider du har brukt, varighet på inntaket, dosering, hvordan kroppen din takler anabole steroider osv.
Hvis du ikke vet nøyaktig hvordan hormonverdiene ser ut vil du ikke kunne vite hva du bør bruke og hvilke doser. Derfor kan det for mange være det beste å la være å bruke medikamenter de ikke helt forstår hvordan virker. Tenk om testosteron produksjonen din ikke er lav i det hele tatt. Hva skjer når du bruker disse legemidlene da?
Hvis du får problemer etter en kur bør du heller komme deg til lege før du begynner å medisinere deg selv!
Bridging

Bridging handler om oppholdet mellom to kurer. For konkurrerende kroppsbyggere er dette en viktig del av hverdagen. For de fleste vil det være lurt med et opphold fra alle slags legemidler. La kroppen få puste ut og komme tilbake til normal funksjon.
Ikke alle har “råd” til denne pausen. De er “avhengig” av å beholde en viss størrelse på muskulaturen eller styrke i forbindelse med konkurranser. Vi snakker da om kroppsbyggere, styrkeløftere, strongmen og andre idrettsutøvere som konkurrerer året rundt.
Noen bruker Clenbuterol fordi det ikke påvirker hormonbalansen i kroppen. Noe som teoretisk sett vil la testosteron produksjonen få tid til å normalisere seg.I en studie gjort på griser i 2001. Ble det vist at Clenbuterol kan påvirke Leydig cellene i testiklene. Dette er cellene som produserer testosteron. Om dette er farlig for mennesker er uvisst, men det er i hvertfall greit å vite.Det har lenge vært diskutert om Clenbuterol er anabolt eller anti-katabolt. I studier på dyr har Clenbuterol vist seg å være anabolt. Om dette lar seg direkte overføre til mennesker er ikke sikkert.
Mange kroppsbyggere bruker Clenbuterol og sverger til dette som et anabolt preparat. Andre mener det er bortkasta penger. Dyrestudiene gjør det i hvertfall ikke helt usannsynlig at Clenbuterol kan virke anabolt også på mennesker. Det kan også fungere forskjellig på mennesker.
Noen bruker også mildere steroider til bridging. Noe som ikke er særlig lurt ettersom man da i praksis fortsatt er på kur og kroppen får ikke kommet skikkelig i gang med testosteronproduksjonen.Anavar er kanskje det mest brukte steroidet til bridging. Grunnen er at Anavar påvirker testosteron produksjonen i veldig liten grad.
Det at Anavar ikke aromatiserer til østrogener har også mye å si for kroppens testosteronproduksjon. Anavar i lave doser vil ikke påvirke testosteronproduksjonen, men som med alle steroider i høye doser vil også dette steroidet påvirke testosteronproduksjonen.
Andre steroider som ofte brukes til bridging er: Primobolan, Deca Durabolin, Winstrol og Masteron. Anabole steroider med lav androgen effekt er populære til bridging for å påvirke testosteron produksjonen i minst mulig grad.
Nedtrapping (tapering)

Mange steroidbrukere trapper ned steroidene mot slutten av en kur. Noe som har vært praktisert i mange år. De siste årene har det dukket opp nye teorier om nedtrapping. Ikke alle tror at dette har noe for seg.
Nedtrapping av dosen handler om å redusere dosen fra uke til uke for å la kroppen gradvis gjenoppta testosteron produksjonen. Dette er noe vi har snakket med flere leger om, og det er også blant ekspertene delte meninger om dette.
I følge boken “Anabolics 2006” vil ikke nedtrapping ha noen funksjon. De mener at dose reduksjonen må være veldig stor for at kroppen skal gjenkjenne det som mangel på androgener. De mener at selv en eneste tablett med Dianabol er mer enn hva kroppen vil produsere i løpet av en dag, noe som sikkert stemmer.
“Anabolics 2006” er en bok med veldig mange referanser til medisinske studier. Men i avsnittet om nedtrapping viser de ikke til noen kilder. Noe som gjør dette til noe av det minst dokumenterte i hele boken.
Hvis denne teorien stemmer må en nedtrapping skje i “større skritt” enn det kroppsbyggere tidligere har antatt. Ettersom dette ikke er vitenskapelig bevist venter vi med å komme med en konklusjon.

***

Kilder:
1. Effect of long-term testosterone oenanthate administration on male reproductive function: clinical evaluation, serum FSH, LH, testosterone, and seminal fluid analyses in normal men. Mauss J, Börsch G, Bormacher K, Richter E, Leyendecker G, Nocke W. Acta Endocrinol (Copenh). 1975 Feb;78(2):373-84.
2. Anabolics 2006, William Llewellyn
3. World Anabolic Review 1996, M. Bachmann/P. Grundig
4. Use of clomiphene citrate to reverse premature andropause secondary to steroid abuse.Tan RS, Vasudevan D. Department of Family and Community Medicine, University of Texas Health Sciences Center, Houston, Texas 77030, USA. Fertil Steril. 2003 Jan;79(1):203-5.
5. Reversible hypogonadism and azoospermia as a result of anabolic-androgenic steroid use in a bodybuilder with personality disorder. A case report.Boyadjiev NP, Georgieva KN, Massaldjieva RI, Gueorguiev SI. Faculty of Medicine, Department of Physiology, Plovdiv, Bulgaria. J Sports Med Phys Fitness. 2000 Sep;40(3):271-4.
6. HPGA Normalization Protocol After Androgen Treatment N Vergel, AL Hodge, MC Scally Program for Wellness Restoration, PoWeR
7. The effect of the anabolic agent, clenbuterol, on overloaded rat skeletal muscle.Maltin CA, Delday MI, Hay SM, Smith FG, Lobley GE, Reeds PJ. Rowett Research Institute, Bucksburn, Aberdeen. Biosci Rep. 1987 Feb;7(2):143-9.
8. Morphological and quantitative study of the Leydig cells of pigs fed with anabolic doses of clenbuterol.Blanco A, Aguera E, Flores R, Artacho-Perula E, Monterde JG. Department of Comparative Anatomy and Pathological Anatomy, University of Cordoba, Spain. Res Vet Sci. 2001 Oct;71(2):85-91.
9. Felleskatalogen.no
10. Lommelegen.no
11. Mandom, mod och morske män, Tommy Moberg og Gunnar Hermansson
12. Menneskekroppen -fysiologi og anatomi, Egil Haug, Jan G. Bjålie, Olav Sand, Øystein V. Sjaastad og Kari C. Toverud.

Foto: Steroider.Net

***

0 Comments

Leave a reply

©2022 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?