Pårørende til en steroidbruker?

Hver eneste dag. Hele livet blir vi bombet med kroppspress fra media. De fleste tenker ikke noe særlig over dette, men alt dette kroppshysteriet er med på å gjøre oss vant til at det finnes raske løsninger for det meste.

Figurene på bildet over kan virke veldig uskyldig, men de har alle en ting til felles. De spiser noe og blir sterke. Tenk på alle heltene barn leser om daglig fra de er barn. Hvor mye muskler og kropp er vel ikke involvert i tegneserier og tegnefilmer barn ser. Supermann, Hulken, He-Man, Spiderman, Batman osv.

Noe de fleste voksne i dag husker er Star Wars som kom i 1977. Da kom de tre første filmene, med noen års mellomrom. Samtidig lanserte Lucas Film og Kenner leketøy. Alt man så i filmene kunne kjøpes, som figurer og romskip. For at du skal forstå hvor stort dette var på den tiden, solgte Kenner 42 322 500 Star Wars figurer i 1978!

Da de tre siste filmene ble laget. Som begynte med lanseringen av “Star Wars I: The Phantom Menace” i 1999. Ble også de gamle filmene relansert og “pusset opp”.

Også denne gangen lanserte Lucas Film leketøy fra både de gamle og de nye filmene. Hvis du sammeligner figurene er det lett å se at kroppsfikseringen har blitt mye større i dag enn det var på 1980 tallet. Under kan du se Luke Skywalker fra 1979 og 1995. De som har sett filmene vet at verken Luke Skywalker eller noen av de andre karakterene i filmene har noe særlig muskler.

Media er stappfullt av kroppsfiksering. Vi kunne gitt veldig mange eksempler her men den kjappeste måten å forstå hva barn og ungdom vokser opp med er å begynne å følge med litt når man ser på TV eller leser et blad.

Ta en titt i bladhyllene på Narvesen og se hvor mange blader du kan finne med forsider som f.eks. “Bli fin til sommeren”, “Gå ned i vekt”, “Hvordan få sixpack”, “Ny metode for å brenne fett” osv.

Barn i dag vokser opp med dette! Det finnes raske løsninger for alt. Fettsuging, silikonpupper, ansiktisløftning, shape massasje, kosttilskudd, piller for å få større penis, piller for å få større pupper, piller for ditt og piller for datt.

Er det egentlig rart at ungdom tenker på piller når de skal bygge muskler?

Trenger du å snakke med noen som kjenner til problemet? Send oss en e-post og fortell oss hva du trenger hjelp til.

Bildet under er av en melkekartong fra Tine Meierier. Er de egentlig klar over hvordan dette kan påvike barn og ungdom? Er de egentlig klar over hvor lang tid det tar å bygge muskler?

Foreldre er generelt veldig lettlurte når det gjelder egne barn. Det er vanskelig å tro at ens egne barn kan finne på å bruke ulovlige stoffer.

Bruk av anabole steroider er mer utbredt enn de fleste er klar over. Det er nesten like vanlig å bruke steroider som det er å trene i det hele tatt. Takket være samfunnet vi lever i så er det å ha en fin kropp noe av det viktigste for å nyte respekt av venner og klassekamerater. Jenter har ofte spiseforstyrrelser og gutter bruker anabole steroider.

De tror at en bra kropp skal gjøre det lettere å bli akseptert. Når de først har begynt med steroider er det vanskelig å slutte. Om anabole steroider er fysisk vanedannende eller ikke er et omstridt tema.

Uansett skaper det en identitetsbasert avhengighet. Når vekten går ned etter en kur, blir det lett å ty til en ny kur for å få tilbake den kroppen man hadde midt i den første kuren. Slik kommer man inn i en ond sirkel som det er vanskelig å komme ut av.

Mange blir deprimerte og tyr til narkotiske midler for å døyve de psykiske plagene. Internettsider som selger anabole steroider selger vanligvis anti-depressiva i tilegg. De psykiske skadevirkningene man kan få av steroider kan gå utover skole, jobb, venner, kjæreste og familie. Anabole steroider er blir ofte distribuert i kriminelle miljøer, og det er mange som faller for fristelsen og selger steroider og andre stoffer for å finansiere eget bruk.

Det er ikke lett å oppdage andres steroidbruk da mange holder det skjult for omverdenen, og snakker lite om det.

Foreldre bør ikke være overhysteriske. Barn og ungdom må få lov til å utforske verden på egenhånd. Barn som vokser opp med for strenge foreldre trenger ikke å bli mønsterborgere. Det er viktig med kommunikasjon. Ungdom må kunne føle seg trygge nok til å snakke om følelser og problemer.

Det er ikke farlig å la ungdom trene på et helsestudio. En blir ikke automatisk steroidbruker av å løfte vekter. Ungdom blir ikke overfalt av dop selgere på treningssentere. Selv om salg på helsestudio forekommer så er det sjelden. Det er ikke en bra arena for selgere ettersom det er mange som kan oppdage det. Selvfølgelig kan det knyttes kontakter på helsestudio.

Salg av steroider er heller ikke det samme som salg av narkotika. Hvis man kommer til “plata” i Oslo vil mange bli spurt om de vil kjøpe piller, hasj eller heroin. Dette er noe helt annet en når man skal kjøpe dopingmidler på det illegale markedet.

Skal man få tak i anabole steroider må man som regel oppsøke selgere, og kjenne folk. Det er et trangt marked, selv om det er lett å skaffe. Det er mange om beinet, for å si det på en annen måte. De “beste” steroidene er det faktisk vanskelig å få tak i. Man må være ganske kjent i miljøene for å få tak i spesielle steroider. Billige, farlige og dårlige steroider er det oftere lettere å få tak i. Fordi de erfarne gutta ikke vi ha det. Når det kommer inn partier med “eksotiske” steroider vil ofte de erfarne få sjansen til å forsyne seg først.

Det er også noe annerledes på “ungdomskole nivå” enn blant erfarne kroppsbyggere som har holdt på lenge. Blant ungdom er det “kulere” å skryte av hva man kan skaffe, for å virke kule blant venner. Det er også her mange av mytene om steroider lever videre og nye myter oppstår. Ungdom dikter ofte opp historier basert på ting de har hørt fra mer erfarne bolere.

Selv på de mest kjente “bole treningssenterene” ville en 18 åring høyst sannsynlig blitt kastet ut hvis han begynte å spørre folk om å få kjøpe dopingmidler. Foreldre bør være mer på vakt overfor skolen, internett og omgangkretsen enn helsestudioene.

Problemet med falske legemidler

Andelen av falske steroider på det illegale markedet øker. Anabole steroider blir forfalsket i stor stil. Problemet med disse er at de kan være produsert under svært uhygieniske forhold og inneholde alt annet enn anabole steroider.

Dette virker det som om ungdom ikke bryr seg noe om. Har de først betalt for noe så skal de bruke det. Selv om de også finner ut at det er falske produkter. For det kan være en bitteliten sjanse for at det er noe virkestoff i det. Så desperate er mange. Dette kan selvfølgelig være veldig farlig. Les under siden “falske steroider” for mer info om falske steroider.

Noen tegn på steroidbruk kan være:

1. Vann i ansiktet, ser oppblåst ut. Dette er ofte det første man kan avsløre steroidbruk på. Mange blir pløsete og hovne i ansiktet, spesielt rundt øynene. Ikke alle typer steroider fører til dette!

2. Vedkommende trener uvanlig mye på helsestudio. Kutter ut annen idrett til fordel for helsestudio.

3. Spiser unaturlig mye. Bruker mye proteinpulver og andre kosttilskudd. Står opp om natten for å spise. Spiser til faste tider. Spiser mye proteinrik mat som f.eks. kyllingfilet, egg, tunfisk, svinefilet og inderfilet okse.

4. Øker mye i kroppsvekt på kort tid. Her er det også lett å feiltolke ungdom ettersom gutter kan legge på seg mye på kort tid under puberteten. Ungdom som trener bra og spiser riktig kan få utrolige resultater under puberteten. Ofte vet de ikke dette eller tror ikke på det og bruker anabole steroider. Det er derfor grunn til å være på vakt.

5. Blir lett stresset og irritert(spesielt i telefonen eller under bilkjøring)

6. Leser litteratur om dopingmidler. Sjekk loggen til nettleseren på pc´n. Se hva slags bøker og blader som ligger på gutterommet.

7. Snakker positivt om doping eller unngår å diskutere det.

8. Vanker i belastede miljøer. Nye venner. Bruker spesielle typer klær som er populære blant kroppsbyggere.

9. Kviser og fetere hud spesielt øverst på ryggen. Disse er ofte veldig store. Bruker mye kosmetiske produkter mot kviser og urenheter i huden

10. Dårlig ånde. Bruker store mengder munnspray, munnskyllemiddel og tyggegummi.

11. Personlighetsforandringer. Tynne og små gutter som plutselig har blitt “en av gutta”.

12. Selvopptatt, egoistisk.

13. Sjalu, gutter på anabole steroider kan bli ekstremt sjalu.

Disse tingene trenger ikke å være pga steroidbruk, men hvis man ser flere av disse samtidig kan det være en sammenheng.

Brukerutsyr til doping:
Små glassampuller
Små hetteglass(glass med gummitopp)
Uidentifiserbare tabletter(ofte i sterke farger eller på brett med østeuropeisk skrift på baksiden)
Engangssprøyter
Kanyler
Klorhexidinflaske eller mediswab (brukes til å vaske injeksjonssted)
Bomullsdotter med blod
Små klipsposer
Felleskatalogen
Nettsider som glorifiserer dopingbruk
Boken Anabolics 2007 av William Llewellyn og andre tilsvarende bøker

Sjekk ut vårt bildegalleri for å identifisere og gjenkjenne dopingmidler og brukerutstyr.

Det er viktig å ikke tro at å trene kroppsbygging er det samme som å bruke anabole steroider. Kroppsbygging er en av de mest kompliserte og mest spennende idrettene som finnes. En kan fint trene kroppsbygging uten å bruke anabole steroider. Det finnes faktisk egne forbund for kroppsbyggere som ikke bruker dopingmidler.

Dessverre har idretten et veldig dårlig rykte på seg. Og veldig mange av de som trener kroppsbygging kommer borti anabole steroider.

Dopingmidler blir brukt i alle idretter så det kan være lurt å ha øynene åpne uansett idrett ditt barn utøver.

Hva kan man gjøre med problemet?

Det kan være vanskelig å påvirke ungdom til noe som helst når de begynner å bli eldre. Det å bli sint er antageligvis det dummeste man kan gjøre. Det er viktig å prøve å forstå hvorfor “barnet” ditt har valgt å begynne med anabole steroider. Hvis man begynner å stikke kjepper i hjulene på en som har problemer nok fra før blir det som å helle bensin på bålet.

Det er helt sikkert en veldig god grunn til at han har satset såpass mye på å få en fin kropp. Kanskje har han ikke utseendet med seg og sliter med å få oppmerksomhet fra jenter. Kanskje er han overvektig eller veldig tynn og blir mobbet for dette. Hvis han driver med idrett på høyere nivå, så kanskje presset for å prestere i konkurranse eller bare på treningen er blitt for stort. Eller kanskje han rett å slett føler seg oversett.

Selv om de ferreste ungdom som begynner med steroider vil få en bra kropp på kort tid, er det mange myter som gjør at ungdom tror at en kur med steroider vil gi dem drømmekroppen.

Tenk deg følgende:

Din sønn har blitt mobbet i veldig mange år, men sier ikke noe om det hjemme. Grunnen til at han har blitt mobbet er kanskje fordi han er overvektig eller tynn. Han får høre av en bekjent at en kur med anabole steroider kan gi han en muskuløs og fin kropp på to måneder. Han ser for seg at han blir stor og sterk og fryktet. At mobbingen kan ta slutt på to måneder. Hva tror du han vil gjøre…?

I verden i dag så er det å fremstå som vellykket noe av det viktigst for å oppnå suksess. Det er ikke så rart at unge mennesker tyr til snarveier. I hvert fall ikke når alle andre gjør det. De fleste ungdom som bor i byer i dag kjenner en som kjenner en som kan skaffe anabole steroider. Det er ikke særlig dyrt heller sammenlignet med kosttilskudd. Og kosttilskudd har man ingen garanti for at virker. Sjansen for bra effekt er mye større med anabole steroider.

En ampull Testosteron koster ca 80-100 kr på det svarte markedet i Norge. For en ung gutt på 18-19 år så holder det med en ampull i uken for å få betydelige resultater. Det blir ikke mange kronene for en åtte ukers kur. Hvis man har en deltidsjobb, som veldig mange har, blir ikke det økonomiske rundt misbruket noe problem.

Det å konfrontere han med misbruket bør gjøres forsiktig. Kanskje i samråd med en psykolog. Da mener jeg ikke å ta med sønnen din til en psykolog, men bare få noen tips om fremgangsmåte. Det viktigste er i hvert fall å forholde seg rolig og prøve å vise forståelse, uten nødvendigvis å si det.

Det kan være lurt å prøve å få han til å fortelle hvilke dopingmidler han bruker. Slik at det går an å finne ut hvor mye han kan om det han bruker. Det kan fortelle deg litt om farene ved misbruket og hvor langt inn i misbruket han er.

Det går også an å konsultere en lege for å høre hva som kan skje ved videre bruk av disse stoffene.

Det viktigst er å prøve å gjøre det mulig for han å snakke om det i hjemmet uten at det blir bråk ut av det. Da vil han neppe si noe som helst. Det kan sikkert være greit å vise litt bekymring rundt misbruket, men ikke for mye. Da blir det fort oppfattet som mas og han vil lukke ørene og prøve å unngå å ta opp temaet.

Kunnskap er makt

For å kunne føre en saklig diskusjon med en som bruker dopingmidler kan det være lurt å sette seg godt inn i det vedkommende driver med. Jeg har ofte selv diskutert med mennesker som har vært imot mitt tidligere misbruk. Alle diskusjonene har endt med at jeg har blitt irritert eller forbannet. På den tiden jeg brukte anabole steroider klarte jeg ikke å se at mange av disse menneskene bare ville meg godt.

Jeg så på dem som noen slitsomme kverulanter som antageligvis bare var misunnelige på kroppen min. En av grunnene til at jeg oppfattet dem på den måten er at de uttalte seg om ting de ikke hadde noe kunnskap om. De hadde hørt noe om nandrolon eller noe sånt på nyhetene og det var visst farlig. Og man kunne visst få liten penis av det…

Derfor tror jeg at den eneste måten man kan påvirke en steroidbruker er å lære seg mest mulig om doping før man begynner å diskutere med vedkommende. Du vil neppe få respekt eller bli hørt hvis du ikke kan mer eller er på høyde med den du skal snakke med.

Det samme mener jeg at de som jobber som lærere, fritidsklubbansatte, trenere, helsestudio instruktører, leger osv bør gjøre. Hvis de på noen måte skal kunne forebygge misbruk av dopingmidler.

For å kunne få den samme kunnskapen om dopingmidler som brukerne har, må man finne de samme informasjonskildene som brukerne benytter. På denne nettsiden har vi forsøkt å hente inn opplysninger fra mange av disse kildene, og luke ut uriktig informasjon. Et første skritt kan være å lese alt på denne nettsiden.

En ting det er viktig å huske er at det er sjelden nybegynnere merker noe til fysiske bivirkninger. Det betyr ikke at de ikke får noen, men at de ikke oppdager det. Det ungdom sjelden får opplyst i “steroid litteratur” er de psykiske bivirkningene.

Og de kommer før eller senere…! Det er de psykiske bivirkningene som er det egentlige problemet med steroider. Et felt som har vært “glemt” eller oversett i anti doping arbeid i alle år. De fleste kan overleve høye leververdier, men få kommer unna de psykiske problemene. Og det er det ingen lege som kan hjelpe deg med…

Her følger en liste for de av dere som vil titte på nettsider som ungdom ofte besøker:

Steroids.com
Steroidshop.net
Bodybuildingforyou.com
Anabolcinsider.com
Steroidworld.com
Bodybuilding.com
Getbig.com
Thepumpingstation.com
Steroidabuse.com
Steroid-ecyclopaedia.com
Drugabuse.gov
Anabolicsteroids.com
Forbodybuilders.net

Annen populær litteratur blant steroidbrukere:
Bøker
Doping-medikamentbruk i idretten(Anabolic referenceguide) av Bill Phillips
Anabolic review 1996 av M.Bachmann og P.Grundig
Anabolics 2007 av William Llewellyn
Anabolic advantage, the essential of anabolic steroid use av Max Sizemore

Blader
Musclemag
Flex
Ironman
Muscle&fitness
Body

(PS. Flere av disse kildene glorifiserer dopingbruk og fokuserer lite på de negative konsekvensene. Enkelte selger også steroider.)

Foto: Aftonbladet & Steroider.Net

©2023 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?