Hva står det egentlig på etiketten

Vi får mange spørsmål fra folk som lurer på hva det står på etiketten.

For erfarne brukere er dette veldig “basic”, men for en som ikke har brukt anabole steroider før er det viktig å vite dette for å ikke overdosere.

Vi får mange epost fra folk som nettopp har kjøpt anabole steroider og fått beskjed av en kompis eller selger om å ta så og så mye uten å vite hva det egentlig innebærer eller hva dosen er. For å forstå etiketten på et hetteglass eller ampull med anabole steroider må man vite litt om SI-systemet. SI-systemet er et internasjonalt enhetsystem som kom i 1978. Oppkalt etter den franske definisjonen Système International d’Unités. De fleste industriland har innført dette. Det er det mest utbredte målesystemet i verden

Alle legemidler i Norge og de fleste andre land er merket etter dette systemet.  Det er viktig å være oppmerksom på at dopingmidler kjøpt i utlandet kan være merket annerledes. Her er noen grunnenheter i SI-systemet:

Vi kommer ikke til å ta for oss hele SI- systemet her men nok til å forstå etikettene på dopingmidler. De fleste har vært borti deler av SI-systemet på folkeskolen og vi bruker ofte SI-systemet daglig uten å tenke over det som for eksempel under matlaging. For mange vil mye av dette virke kjent.

Ha denne tabellen i bakhodet. Vi fortsetter med SI-systemet når vi kommer så langt… Det første vi ser på en etikett er navnet på dopingmiddelet:

Navnet på virkestoffet er det mange som overser. I hvertfall mange av de som sender oss epost.På oljebaserte injiserbare anabole steroider kjøpt i utlandet eller innført fra et annet land kan man ofte finne navn som dette;  “testosterone propionate” eller “methenolon enanthate. Selv om begge navnene er viktige er det første navnet på virkestoffet. Det andre er navnet på esteret som avgjør halveringstiden på steroidet.

Navnet på legemiddelprodusenten er ikke noe hokuspokus, men det kan være greit å vite forskjellen på legemiddelprodusenter og “underground” laboratorier.

Alle legemidler vi finner på apotek i Norge har en holdbarhetsdato. På norske legemidler er det vanligvis skrevet på norsk, mens på utenlandske legemidler kan det stå på andre språk. Da er det ikke alltid like lett å vite hva som betyr hva for en nybegynner.Noen land skriver dato slik vi gjør i Norge, f.eks. 24.10.2008. Mens i andre land kan det være skrevet motsatt vei 10.24.2008. Eller 24/10-08. Eller bare 10/08 som betyr oktober 2008. Noen skriver “use by date” som er lett å forstå mens andre skriver bare “exp”.

Legemidler som selges på apotek i Norge og andre vestlige land er beregnet for å vare lengre enn holdbarhetsdatoen, men ikke ta sjansen på det med legemidler som du ikke vet hvordan har blitt oppbevart og fraktet. Og ikke ihvertfall ikke med “underground” produkter.

Noen “underground” produkter lages av folk som kan minimalt om det de driver med så ikke ta slike tall som 100% sannhet!

På de fleste ampuller og hetteglass med anabole steroider vil du kunne finne datoen produktet ble laget. Også denne datoen kan være skrevet annerledes enn det vi er vant til i Norge. Noen produsenter, som i spansktalende land skriver Cad. Det er en forkortelse for Caducidad. Produksjonsdato er egentlig uvesentlig å vite for brukere så lenge produktet er innenfor holdbarhetsdatoen. Men det kan jo være greit å vite hva det betyr.

Nå til noe litt viktigere og som ofte fører til at nybegynnere klør seg i hodet.

Før vi tar en titt på etiketten kan det være greit å kikke på tabellene i bildet under.

Her begynner ofte folks problemer med å forstå etikettene.

Anabole steroider kommer ofte i ampuller på 1-4ml eller hetteglass på 2-20ml. For dere som ikke vet forskjellen på ampuller og hetteglass så har et hetteglass en gummi “hette” eller topp. Ampuller er vanligvis mindre i størrelse enn hetteglass og har ikke gummitopp. Toppen av ampuller må knekkes av for å få ut innholdet. Som du kan se beskriver dette tallet kun hvor mye injeksjons væske ampullen eller hetteglasset inneholder.

I en vanlig kartong med melk kan man få plass til  innholdet til 1000 ampuller med Primobolan Depot.

Det neste vi skal se på er “batch” eller “lot” nummeret. Heller ikke så viktig hvis produktet er ekte og fra en legemiddelprodusent. Fra tid til annen oppdages det forfalskninger. Noen legger ut batch/lot nummeret på nettet for å advare andre brukere. Dette kan være verdt å huske.

Så til det aller viktigste. Før vi går videre kan du ta en titt på tabellene i bildet under. Du kjenner helt sikkert igjen deler av det som står i tabellene…

Det er viktig for folk som bruker eller skal bruke anabole steroider å forstå hvordan produsenten oppgir styrken på produktet. Dette gjøres som regel i gram(g), milligram (mg) og mikrogram (mcg eller μg). Det betyr at medikamentet inneholder en bestemt masse virkestoff. Det virksomme stoffet kombineres med andre stoffer som kalles hjelpestoffer.

Folk som ikke forstår forskjellen på mg og ml kan fort overdosere anabole steroider og skade seg.
Dette bør man sette seg skikkelig inn i. Å bruke anabole steroider på egenhånd er farlig nok i seg selv. Hvis man i tillegg ikke vet hvilke doser man bruker kan det fort bli enda farligere.

Din kropp og helse er ditt ansvar. Ikke ta sjansen på at kompisen din eller selger vet hva han driver med. Ofte kan de ikke stort mer enn deg men har hørt rykter eller myter som de baserer sine anbefalinger på.

Under kan du se noen tabeller som viser hvordan man kan gjøre om fra gram til milligram osv.

De fleste har sett kosttilskudd som vitamin C som ofte kommer i brusetabletter på 1000mg. Egentlig kunne produsenten skrevet 1gram.

Til slutt skal vi se på noe som gjør forvirringen komplett for nybegynnere. På veksthormon og hCG står ofte styrken kun oppført i IU. På norske produkter ville det stått IE. Internasjonale enheter angir legemiddelets biologiske effekt. IE angir ikke massen av virkestoff som når det er oppført i milligram. Det er et standardisert mål på den effekten som kan forventes av en bestemt mengde av det aktuelle legemiddelet. Da dette tallet ikke angir massen av virkestoff kan det ikke overføres til et annet legemiddel. 5 IE veksthormon er ikke det samme som 5IE hCG. Hvis du ser på en ampull med hCG er de ofte på 1500 til 5000 IE, som tilsettes 1ml sterilt vann. Mens veksthormon er ofte på 10 til 16 IE, som tilsettes 1-5ml sterilt vann. Mao blir det mange flere IE pr ml væske med hCG.

Når steroidbrukere bruker hCG tar de ofte en hel ampull på 2500 IE på en gang. Og effekten på det er ganske heftig. En som bruker veksthormon tar ofte ikke mer enn 2-4 IE om dagen. Som ofte gir ønsket effekt over tid.

Skulle man tatt 2500 IE med veksthormon på en gang kunne det skjedd skumle ting med kroppen. Eller om man hadde tatt 2-4 IE med hCG så ville det antagelig ikke skjedd noen ting.

Skal du først gjøre noe så farlig som å bruke anabole steroider på egenhånd bør du gjøre deg selv den lille tjenesten med å lære deg mest mulig om hvordan anabole steroider virker.

Doserer du feil. Injiserer en dose som er for stor. Er det ikke mulig å ta stoffet ut igjen. Og det er ikke sikkert det er mulig å rette opp skaden igjen i ettertid…

***

Kilder:
1. Legemiddelregning, Hanne Reinertsen/Jan Olav Notevarp
2. Wikipedia.com

Foto: Steroider.Net

***

©2024 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?