Paradoping

Paradoping er et ganske ukjent uttrykk selv for oss gamle bolerne. Dette fikk jeg vite litt om på en forelesning jeg hadde sammen med Bjøn Barland som har doktorgrad i doping.

Mange som konkurrerer på internasjonalt nivå har nok fått høre av treneren sin at man skal passe på drikkevannet sitt og ikke ta imot og innta noe man får av ukjente personer eller konkurenter på en konkurranse.

Paradoping er når man doper en motstander eller konkurrent til å prestere dårligere. Dette kan gjøres på mange måter. Man kan også sørge for at motstanderen blir tatt i en dopingtest ved å tilføre han et ulovlig stoff.

I 1910 tapte en bokser en kamp fordi teen han hadde drukket var tilsatt en stoff som var prestasjonsnedsettende.

I 1996 i en Brevdue konkurranse, ja du leste riktig, ble en av duene foret med kortison. Dette gjorde at den mistet alle fjærene. Ganske festlig historie egentlig, men sikkert ikke særlig moro for dem som opplevde det.

Andre måter man kan få dette i seg på er gjennom huden, ved at en trener, tilskuer eller konkurrent kommer bort til en utøver som er svett og klapper han på skulderen. Eller legger pulver i skoene til vedkommende.

Det spekuleres i om Ben Johnson, ble utsatt for paradoping. Han 100 meter sprinteren som ble tatt i dopingtest under OL i Seol i 1988. Han testet positivt på Stanozolol (Winstrol). Mange undrer seg over hvorfor han skulle tatt dette når han heller kunne tatt f.eks. veksthormoner eller andre perparater som ikke ville slått ut på en dopingtest. Ben Johnson har innrømmet å bruke anabole steroider tidligere, men nekter for å ha inntatt Stanozolol på det tidspunktet.

I flere kriger opp igjennom årene har man brukt narkotiske stoffer for å sette motstanderen ut av spill. Da har de blant annet tilsatt stoffer i drikkevannskilder. Mange husker sikkert “Agent Orange” som ble brukt til å sprøyte regnskogen med så trærne mistet bladene og man letter kunne se Vietcong soldatene.

Lignende fly ble også brukt til å sprøyte flytende LSD over tropper for å sette dem ut av spill. Når soldatene fikk i seg LSD fikk de hallusinasjoner og var ikke i stand til å krige. Her er en video som viser tester på britiske soldater:


Stoffer som potensielt kan brukes til paradoping:
Morfin
Heroin
Benzodiazepiner (Valium, Stezolid, Rohypnol m.fl.)
LSD
Kodein
Ketamin
Somadril
PCP (Englestøv)
GHB
MDMA (Ecstasy)

+ det meste som står på dopinglisten hvis man ønsker at vedkommende skal bli tatt i dopingtest.

Man bør være veldig forsiktig hvis man konkurrerer internasjonalt, eller på høyt nivå nasjonalt for den saks skyld.

Ikke låne drikkeflasker av andre utøvere eller ta imot og spise noe man får av konkurrenter før eller under et stevne. Mennesker kan være veldig utspekulerte, og være villige til å gjøre mye for å vinne.

 

***

Kilder:
1. Bjørn Barland
2. Wikipedia.org

***

©2023 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?