Intervju med Dr Ken Purvis, Andrologisk Senter

Bakgrunnen for intervjuet;

Jeg ville vite litt om hva en spesialtist på steroider tenker om brukere og bruken av anabole steroider i Norge i dag. Dr. philos, Ph.D, og biokjemiker Kenneth Purvis er en av de beste i Norge på sitt felt. Han driver Andrologisk Senter som ligger på Skøyen i Oslo. Han har mange års erfaring innen andrologi, både som behandlende lege og forsker.

Han var veldig imøtekommende og fikk til et intervju bare to dager etter jeg ringte. Jeg ble ganske overrasket over hvor ærlig han var. Mange allmennpraktiserende leger jeg har snakket med nærmest fordømmer steroidebrukere. Dr. Purvis viste stor innsikt i hvordan det er å være ung i Norge i dag.

Han hadde også noen interessante meninger om hvordan man bør ta tak i problemet med økende steroidebruk blant ungdom.

Dr Purvis er engelsk, og derfor har jeg valgt å skrive ned intervjuet så nøyaktig som mulig måten han snakker. Det du leser her er kun det som ble sagt i intervjuet, og ingen tolkninger fra min side.

Dette var et kort intervju og derfor fikk han ikke tid til å gå så mye i dybden på enkelte saker. Så får du selv tolke det, og slå opp i medisinsk leksikon der du blir stående fast.

Dr. Purvis:

Det har kommet en ny generasjon steroidbrukere, som har en mer fornuftige holdning til bruk. På en måte som kanskje redder dem litt. De har mer pauser, går to mnd på, tre mnd av og ikke bruker store mengder.

De har mindre problemer med å komme tilbake til normalt igjen når de slutter. Hypofysen er ikke hemmet permanent, de kan få barn og slike ting. Problemet er fortsatt at de kan risikere en permanent forandring i hjernen, som kan gjøre at sex lysten kan bli skadet, aldri vil få den samme lysten som før.

Noen kan med den minste mengden anabole steroider, risikere at hypofysen er stengt av, permanent. Og det er det jeg sliter med. Det er noen gutter som har en hypofyse som er så sårbar den første kuren kan være nok til at hypofysen blir slått av permanent.

Da er det ikke snakk om en periode på tre fire år lengre, da er det livstid. Da må de gå på testo resten av livet, hvis de skal ha barn må de ha behandling. Det er en veldig tøff prosess for dem.

For ingen av de hormonene vi bruker i dag er optimale. Så å få den konklusjonen at du resten av ditt liv må gå på testo er ikke noen bra ting, det kan føre til mange ulemper. For det er ulemper med å bruke testosteron.”

Jeg tror problemet i dag, og det er mye verre nå enn det var før, er medias oppfattelse av den perfekte kropp, den perfekte sex, den perfekte pikk, det perfekte alt.

Den nye generasjonen gutter, og jenter, det er ikke rent lite jenter som bruker steroider heller, men guttene er mer sårbare i dag. Kanskje mer sårbare enn gutter var for 30 år siden.

Derfor er det lettere for dem å bli fristet til å få ”the quick fix”, ”the John Wayne”, ”the kickboxer”, bli en muskuløs type. Fordi det er først og fremst en svak maskulin identitet. De har liten kontakt med far. Skilte foreldre og alt det der.

Når vi vet hvordan dette problemet øker vil dette problemet også øke. Sårbarheten vil øke. Så har vi denne nye generasjonen jenter som krever så mye, setter store krav til guttene og er strenge og tøffe med guttene. Og dette bidrar også til å øke kompleksene guttene har.

I tillegg ser gutter på mye mer porno enn før, det får det mye lettere tilgang til for eksempel på internett. De ser at andre har større pikk enn de har og de vet at de ikke har kropp som Brad Pitt, og de er i en veldig sårbar situasjon.

Så kanskje begynner de å trene, men så opplever de at de ikke vokser og utvikler seg så fort som andre. For det er genetisk. De vil ikke kunne få så mye muskler så raskt. Så opplever de at kamerater raser opp i muskelmasse og får gevinst for treningen.

Man må være en ganske så tøff og bestemt person for å ikke ville velge å ta ”the quick fix”, og få en rask respons. For eksempel i en gjeng med gutter hvor halvparten har fått en fin kropp ved bruk av anabole steroider, og man er sårbar og gjerne vil bli som kompisene. Da er det tøft.

Hver gang du går på gymmet for å trene så er de alltid der. Man vet at anabole steroider er tilgjengelig og det er relativt lett å få tak i. Så fristelsen er enorm. Det er sånn det er. Dette er mye takket være media, og takket være internett.

Overdrevet bilde av seksuell prestasjon. Gutter må være veldig flinke i dag, de må være flinke i senga, må være tøff, må ha kontroll. Og bol vil ikke bli borte, det vil alltid være der.

For ca. ti år siden var det en kampanje, hvor de plutselig fant ut at testiklene ble redusert ved steroidbruk, og de misbrukte denne kunnskapen og håpet at folk ville tro at det betydde at man fikk mindre penis.

Men de som bruker anabole steroider i dag, for det første har de internett, de har utrolig ekspertise på steroidbruk. De vet mye mer om virkningen av anabole steroider enn den gjennomsnittlige lege vet. De har utrolig mye kommunikasjon internasjonalt.

De vet alt om de siste tingene på markedet, de vet om bivirkningene og de vet hvordan de skal forebygge bivirkningene. Så de har et nettverk og ekspertise, og de får ikke så mye skader som man fikk før. Dette betyr at det blir en helvetes jobb å forhindre folk i å bruke anabole steroider.

Du må stoppe foreldre i å bli skilt, du må få fedre til å bli en bedre far, så gutter ikke trenger en erstatning for sin identitet. Man må få en ny holdning hos kvinner. Man må stoppe all volden i filmer. Som for eksempel han amerikanske stjernen, han skalla…!

Wadsworth:

Vin Diesel?

Dr. Purvis:

Ja, riktig, den typen bullshit der ikke sant. Alt dette må egentlig tones ned, for det appellerer til en veldig sårbar gruppe mennesker. Så de pasientene som kommer til meg, har veldig mye kunnskap. De kommer til meg fordi de er engstelig, de har opplevd forandringer i kroppen.

De har fått høyt kolesterol eller blodprosenten er for høy så de kan få blodpropp og sånne ting. Noen er interessert i å finne ut om spermakvaliteten er ok, så de kan få barn og sånne ting. Men det er en mye mer vitenskaplig holdning til det nå, enn det var før.

Dette gjør det vanskeligere for meg å kritisere dem. Spesielt dem som bruker lite, som for eksempel ikke vekst, men litt Deca eller litt Primo. Da blir det vanskelig for meg å si; ”Hey, du risikerer at du ødelegger ditt liv pga. det der”.

For de har den holdningen at; ”Fuck you, jeg vet hva jeg gjør og har kontroll over det”. Så det blir mindre argumenter jeg kan bruke nå. Spesielt hvis jeg skal argumentere fornuftig, for de guttene vet hva de snakker om. Det er veldig naivt av en norsk lege å tro at han kan skremme dem til å ikke bruke.

For eksempel med en kampanje om at du kan få hjerteinfarkt eller bli steril eller sånne ting, for disse guttene vet hva de gjør. De som bruker bare litt Deca og ikke vekst, vet at hjerte deres ikke blir for stort. Det er der problemet ligger, jeg har ikke nok ammunisjon for å kunne si at nå er du dum og nå må du slutte å bruke.

Jeg tror det mest riktige i dag er å appellere til de som er i skolen, veldig tidlig. At det egentlig må begynne veldig tidlig. Før disse guttene har begynt å få noen kroppsidentitet og begynner å overdrive det med trening. Og at de kan få seg en aksept for den de er og ikke blir så påvirket av andre. Jeg tror at det må skje veldig tidlig.

At man blir flinkere til å ta vare på de som har risikofaktorer for sårbarhet. Skilte foreldre, lite kontakt med pappa, litt ensom gutt kanskje litt puslete type som har komplekser. Kanskje samfunnet burde bli flinkere til å fange opp disse. Så de kan hjelpe dem med å få en form for identitet på et tidlig tidspunkt. i stedet for å vente til de går igjennom puberteten og får alle de rare følelsene vi opplever der.

Det er et utrolig problem. For faktum er at hjernen utvikler seg veldig opp til 18-19-20 år. En kritisk fase for testosteron. En ekstremt kritisk fase. Hvor vi bestemmer hvilken personlighet vi skal ha og mange ting skjer i kroppen. Og når man begynner å tukle med pubertetsprosessen, når de begynner så tidlig.
Da snakker vi om en permanent fucked up hjerne.

Den typen situasjon der er det ingen unnskyldning for. Jeg kan godt forstå til en viss grad gutter som er 25 år, som trener mye bruker litt anabole steroider for å få en bedre kropp. Ok, jeg forstår det, hvis de gjør det på en fornuftig måte. Jeg er ikke den typen som er så dum at jeg blankt kritiserer alt. Men jeg blankt kritiserer absolutt fucking alt mellom 12 og 18 år!
Det disse guttene ikke er klar over er at, I mean, noen av dem kan ende opp som serial fucking killers.

De kan forandre deres personlighet permanent. Hele utviklingen skjer der, i den tiden. Alt er plastisk, alt er påvirkbart. Og hvis de fucker up i den prosessen der, da kan de ikke regne med at når de blir eldre at alt vil gå tilbake til normalt igjen.Det som er litt morsomt for meg når jeg behandler de som bruker anabolic steroids, jeg følger dem over mange år. Så kommer de tilbake til meg, så sier de; ”Ok, nå er jeg ferdig med den fasen, kona har presset meg litt og jeg føler at jeg er ferdig, jeg er ikke lenger så umoden.”

Det er interessant, de kritiserer seg selv. At nå er den fasen med bol ferdig og jeg vil gå tilbake til å leve normalt igjen. Det er interessant at de ser tilbake på den fasen som en umoden fase. Og det er nå det nye kapittelet av livet begynner, og de må slite med bivirkninger og det hele.

I mean, det verste du ser er en gutt som har brukt anabolic steroids og trent mye, og som ikke bruker anabolic steroids lengre og ikke trener. De får den verste kropp i verden.

De får bitch-tits, det er helt jævlig. Tenk all den investering de har gjort i kropp i flere år, så får de disse problemene etterpå. Det er ikke bare problemer med muskler, de får leddplager, senebetennelse.

De får prolapser, for steroidsene har holdt opp ryggen mens de trente styrke, og når de slutter å bruke det faller hele ryggen sammen. Noen ender opp som criples, invalide. Mange må bruke Deca resten av livet, bare for å holde opp ryggen.”

Wadsworth:

Så et viktig spørsmål, noe som har kommet på moten nå er frontloading, hvor de lader opp i begynnelsen av kuren med store doser steroider. Hvor farlig kan det være for en 18-19 åring?

Dr.Purvis:

Problemet med testosteron er omdannelsen til østrogen, kvinnelig hormon, og det er veldig genetisk, noen menn kan omdanne til mye østrogen, mange menn kan få bitch-tits for eksempel fordi de har et veldig høyt aromatase nivå.

Hvis man da får det vil du få en veldig rough effekt på blodprosenten og når du pumper opp testosteron nivået til en veldig stor mengde kan du risikere å få en ekstremt høy blodprosent.

Du kan også få en forandring i saltkonsentrasjonen som gjør at hjertet blir irritabelt. Du får problemer med kalium og natrium. Det som faktisk kan skje hvis du er disponert for det, hvis du er genetisk disponert for diabetes. Store mengder testosteron kan indusere diabetes. Og det har vi sett her.

Det går på blodsukkeret. Det er det samme med for eksempel Marihuana. Du kan godt si at Marihuana er ingenting, men de disponerte kan gå inn i full psykose etter tre trekk.

Så hvem vet hvem som er disponerte? Ikke sant! Noen vil sikkert overleve en loading uten særlig problemer, men det vil alltid være noen som vil få konsekvenser av det. En annen ting er i en vekstfase, når du har bein, sener og muskler som vokser.

Du kan få en permanent forstyrrelse av lengden på muskelen. Og når du slutter kan du få skikkelig problemer med ledd. Du kan overdrive tykkelsen og lengden på sener.

Når du da bytter treningsprogram og slutter med bol kan du kan du ha permanent svikt i ledd. Du kan bare spørre de som bruker anabole steroider om de har noen leddproblemer. Fy faen!”

Wadsworth:

Ja, jeg har det selv.

Dr.Purvis:

Det kan være en konsekvens av en loading. Noe som er viktig å forstå er at alle homoner, testosteron, østrogener, veksthormoner og stoffskifte hormoner er i en balanse. Det er en veldig delikat balanse egentlig. De alle påvirker hverandre.

Og når du da virkelig forstyrrer den balansen til et enormt suprafysiologisk nivå, da er det ikke sikkert at kroppen klarer å få den balansen tilbake. Det er en delikat balance that you fuck around with egentlig.

Det er det samme som med røyking, man tenker at jeg kan røyke som mye jeg vil for det er ingen på min alder som dør av kreft. Det samme er det med anabolic steroids, man skal ikke ha den holdning at dette er en periode av mitt liv jeg skal se bra ut, også etter en stund så stopper jeg og glemmer den litt umodne fasen. Og da vil livet gå tilbake til normalt igjen.

Å nei! Da tar de feil! For det blir ikke det. Kanskje kroppen vil kreve at må ha et stort treningsnivå resten av sitt liv, fordi de har programmert kroppen til det i så ung alder.

At de må gjøre det for kroppen blir slapp og de får prolapser, leddbetennelse. Jeg tror ikke de er klar over dette. Unge mennesker tror at de vil leve forever, og at unge mennesker ikke dør av slike ting.”

 ***

Andrologisk Senter ligger på Skøyen i Oslo.

 ***

©2023 Steroider.net

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?